Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Pula dobila sustav javnih e-romobila i bicikala

Pula je prvi grad u Hrvatskoj koji je dobio cjelovit sustav za mikromobilnost.

Pula je prvi grad u Hrvatskoj koji je dobio cjelovit sustav za mikromobilnost. Taj sustav kojim upravlja Sustav javnih bicikala, obuhvaća 150 električnih romobila, 15 klasičnih i 15 električnih bicikala.

Takva vrsta mikromobilnosti nadogradnja je javnome gradskom prijevozu koja gradove rasterećuje prometa osobnim vozilima i štiti okoliš. Stanovnici i gosti Pule sada će se širim središtem grada moći kretati lakše bez emisije štetnih plinova.

„U središtima gradova diljem Europe sve je manje mjesta za automobile. Prometnice i parkirališta postaju preopterećeni. To se u gradovima uz hrvatsku obalu Jadrana posebno osjeti tijekom turističke sezone. Zbog toga je Pula svojim građanima i turistima odlučila ponuditi alternativu – mobilnost pomoću sustava javnih e-romobila i bicikala. Vjerujemo kako će mnogi prepoznati prednosti takvog kretanja gradom. Građanima naši romobili i bicikli mogu pomoći u obavljanju svakodnevnih obveza, a turistima pružiti jedinstven doživljaj pulske arhitekture, povijesti i kulture bez emisije štetnih plinova“, kazao je Ante Gustin, direktor Sustava javnih bicikala.

Za korištenje električnih romobila potrebno je na pametni telefon skinuti aplikaciju TIER, a za korištenje bicikala aplikaciju Nextbike. Građani do 30. srpnja 2022. godine besplatno mogu isprobati korištenje romobila pomoću koda „GOPULA“. Nakon izrade računa na aplikaciji TIER, taj im kod omogućuje dva besplatna otključavanja te 20 minuta besplatnog korištenja romobila.

„Građani su se diljem zemlje već navikli na korištenje javnih bicikala, no javni električni romobili novost su za koju vjerujemo da će ih, u kombinaciji s drugim prijevoznim sredstvima, oduševiti. TIER je u Europi vodeći pružatelj usluga mikromobilnosti. Riječ je o tvrtki koja je posvećena stvaranju jednostavnih, lako dostupnih i pristupačnih rješenja za urbanu mobilnost. Mobilnom se aplikacijom romobili i bicikli lociraju i otključavaju, a cijena ovisi o vremenu korištenja. Mi vodimo brigu o punjenju baterija te održavanju romobila i bicikala“, pojasnio je Gustin.

Izrazio je nadu da će za sličnim rješenjima posegnuti što više gradova na obali te oni u unutrašnjosti koji teže statusu pametnog grada.

Pročitajte još:

DOP

Kompanija Gebrüder Weiss obnovila je suradnju s Aquariumom u Puli, gdje je uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izgrađeno „Plemenito utočište“...

Novosti

Nakon što su apsolvirani poslovni procesi izlaska iz stečaja hotela Pula u Puli te zagrebačkog Holidaya, aktualni poslovni pokazatelji prikazuju sjajne prodajne rezultate koji...

Izdvojeno

Na konferenciji za medije u Point Shopping Centru, najistočnijoj Nextbike stanici u gradu Zagrebu, predstavljeni su rezultati dvogodišnjeg rada Nextbike sustava javnih bicikala. Sustav...

Novosti

Projekt HEP-Opskrbe "ZelEn: Zelena energija iz HEP-ovih hidroelektrana za društveno odgovorne kompanije" najbolji je ukupni program hrvatskog zelenog gospodarstva u ovoj godini, izvijestili su...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.