Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Zašto je KASKO osiguranje pametna odluka?

Za KASKO osiguranje u Hrvatskoj nerijetko postoji mišljenje kako je preskupo i neisplativo

Za KASKO osiguranje u Hrvatskoj nerijetko postoji mišljenje kako je preskupo i neisplativo, a pritom je važno znati kako se ova vrsta osiguranja zasniva na dobroj volji pojedinca, odnosno nije propisano zakonom poput osiguranja od automobilske odgovornosti. Evidentno je kako su mnogi vozači još uvijek nedovoljno ili slabo informirani budući da dobar dio njih i danas vjeruje kako se KASKO odnosi samo na štetu koja nastane u nezgodama ili zbog krađe automobila. No, KASKO osiguranje je puno više od toga!

Ono pokriva različite rizike, ali i izvanredne situacije poput oštećenja nastalih zbog požara, udara groma, eksplozija i različitih vremenskih nepogoda poput tuča, oluja i poplava. Može pokrivati i druge troškove koji se ne tiču oštećenja na samom automobilu, ali su izravna posljedica nezgode ili kvara vozila.

Vrste KASKO osiguranja

U Hrvatskoj razlikujemo dvije glavne vrste KASKO osiguranja – puno i djelomično. Punim KASKO osiguranjem, kako mu i samo ime kaže, pokriveni su svi rizici koji mogu prouzročiti oštećenje, uništenje ili nestanak vozila. Najčešće se puno KASKO osiguranje ugovara za nova vozila, što je i logično jer je popravak novog vozila, pa čak i nakon manje nezgode u prometu ili izvan njega, vrlo izazovno financirati.

Međutim, postoje određena ograničenja kojih trebate biti svjesni prilikom ugovaranja KASKO osiguranja. Primjerice troškovi popravka vozila nakon prometne nezgode koju ste vi skrivili, bit će nadoknađeni samo ako niste bili pod utjecajem alkohola (iznad 0,5 promila) ili narkotika, te ako niste namjerno izazvali nezgodu i da imate važeću vozačku dozvolu. Nećete imati pravo na naknadu štete ako niste imali zakonom propisanu opremu za vrijeme vožnje na cesti ili dionici ceste gdje je u vrijeme nastanka štete bilo propisano korištenje zimske opreme sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Nisu pokrivene ni štete uzrokovane kvarom, lomom, neodržavanjem ili dotrajalošću vozila, kao ni štete uzrokovane smrzavanjem tekućine za hlađenje motora, gubitkom ulja ili rashladne tekućine tijekom nastavka vožnje nakon oštećenja vozila, tehničke neispravnosti vozila ili opterećenja preko dopuštene nosivosti. Očito je, društva za osiguranje to smatraju nesavjesnim rukovanjem vozilom. Ako ste, primjerice, ostavili otključano vozilo neće biti pokrića štete od krađe vozila ili provale u vozilo.

Djelomično KASKO osiguranje pokriva posebno navedene rizike koji se mogu ugovoriti uz puno KASKO osiguranje ili uz obavezno autoosiguranje. Ponude osiguravajućih društava su različite pa možete ugovoriti KASKO osiguranje za rizike kao što su viša sila, lom stakla, oštećenja s visine, sudar sa divljači i domaćim životinjama, podmirenje štete na vašem vozilu u slučaju da ste vi skrivili prometnu nezgodu… Sve ove rizike moguće je ugovoriti zasebno uz policu obveznog autoosiguranja. Uz KASKO osiguranje, bez obzira na to je li ugovorena puna ili djelomična KASKO polica, također je moguće ugovoriti jedno ili više dopunskih pokrića.

Kako bi se izbjegle pretpostavke ali i preveniralo razočaranje, savjet je da se prilikom ugovaranja pune ili djelomične KASKO police osiguranja obratiti pozornost na tri stvari: prva je da ne odaberete policu KASKO osiguranja koja istovremeno primjenjuje dobrovoljnu i obveznu franšizu, druga je ta da odaberete pokrića za one rizike od kojih se želite zaštititi, a kojima ste najčešće izloženi dok je treći savjet taj da obratite pozornost na to ugovarate li KASKO policu u apsolutnom iznosu ili na postotak iznosa osiguranja odnosno premijske svote.

U sklopu projekta SIGURNIJE SUTRA, društva za osiguranje i Hrvatski ured za osiguranje proveli su uličnu anketu kako bi provjerili razinu informiranosti građana o KASKO osiguranju. Zanimljive odgovore iz ankete pogledati možete u videu.

SIGURNIJE SUTRA

SIGURNIJE SUTRA je informativno-edukativni projekt financijske pismenosti na području osiguranja kojeg provode društava za osiguranje i Hrvatskog ureda za osiguranje s ciljem afirmacije i popularizacije financijske pismenosti građana.

Na web stranici www.sigurnijesutra.huo.hr možete pronaći relevantne i važne informacije iz svijeta osiguranja, otkriti kako se osigurati i financijski zaštititi i od ostalih rizika te doznati zašto je danas, možda više nego ikad prije, važno imati policu osiguranja imovine.

O kampanji se možete informirati i putem društvenih mreža Facebook: http://www.facebook.com/sigurnijesutra/ i Instagram: www.instagram.com/sigurnije_sutra

Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskim uredom za osiguranje


Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.