Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Racionalizacija tvrtke donosi otkaze za 1200 radnika [VIDEO]

Zaposlenici smatraju da prije proglašavanja bilo kojeg radnika tehnološkim viškom u HŽ Infrastrukturi treba provesti sve druge raspoložive mjere ušteda.

Zaposlenici smatraju da prije proglašavanja bilo kojeg radnika tehnološkim viškom u HŽ Infrastrukturi treba provesti sve druge raspoložive mjere ušteda.

Oko 500 radnika HŽ Infrastrukture prosvjeduje danas prije podne ispred direkcije HŽ-a u Mihanovićevoj ulici protiv namjere uprave te tvrtke da u sklopu restrukturiranja otpusti više stotina radnika.

Prosvjednici traže povlačenje iz procedure prijedloga pravilnika o organizaciji HŽ Infrastrukture u kojem se kao višak iskazuje 1.200 radnika.

”Iza svega stoji dogovor s MMF-om i Svjetskom bankom da se spasi kreditni rejting” poručili su sindikati Hrvatskih željeznica koji se protive otpuštanju 1200 radnika.

Razlog prosvjedu je jednostrana provedba racionalizacije kojoj je glavni cilj smanjenje radnika, premda su sindikati izrazili spremnost, s pravom na kolektivno pregovaranje, da se zajednički nađe način mogućih ušteda kroz smanjenje prava i rezanjem ostalih troškova.

”Uprava HŽ prema naputku Vlade RH želi prije svega proglasiti višak i otpuštati radnike” rekao je Zoran Maršić, dopredsjednik Sindikata željezničara Hrvatske. Kaže kako su godinama upozoravali na neodrživost stanja, no nitko nije odgovarao.

[infopunkt 4464 2]

Zahtjevi sindikata su – povlačenje iz procedure Prijedloga Pravilnika o organizaciji HŽ Infrastrukture d.o.o., da Vlada RH donese odluku o racionalizaciji s točno određenim ciljevima i rokovima ostvarenja, te da se prije proglašavanja bilo kojeg radnika tehnološkim viškom u HŽ Infrastrukturi d.o.o. provedu sve raspoložive mjere ušteda.

”Mi jesmo za racionalizaciju, ali ne preko leđa radnika” kaže Anto Iličić, tajnik Sindikata prometnika vlakova Hrvatske, dodavši kako otpuštanja neće riješiti probleme Željeznica. Na pitanje jesu li sindikati spremni srezati svoje pozamašne plaće, Nikola Rubčić iz Sindikata Infrastrukture HŽ odgovara da su spremni na sve razgovore.

[infopunkt 4464 3]

Nakon izjava, prosvjednici su se s Glavnog kolodvora uputili prema zgradi Uprave HŽ-a, gdje su uručili svoje zahtjeve, a potom su isto učinili u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture.

Ukoliko ovim prosvjedom ne ostvare svoje zahtjeve, Stožer za očuvanje Hž infrastrukture organizirat će daljnje sindikalne aktivnosti dopuštene zakonom.

[infopunkt 4464 7]


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.