Taj HSFI obrađuje poljoprivredne proizvode do točke ubiranja priroda (plodova).
Poljoprivredni proizvodi nakon ubiranja priroda predmet su obrade u HSFI-ja 10 – Zalihe.
Kada se biološka imovina i poljoprivredni proizvodi priznaju u financijskim izvještajima?
Priznaju se kada ispunjavaju sljedeće uvijete:
1) poduzetnik ima kontrolu nad tom imovinom
2) vjerojatno je da će buduće ekonomske koristi vezane uz tu imovinu pritjecati poduzetniku
3) trošak nabave ili fer vrijednost može se pouzdano izmjeriti.
Kako se mjeri biološka imovina i poljoprivredni proizvodi?
Ako se fer vrijednost biološke imovine može pouzdano izmjeriti početno i na svaki sljedeći datum bilance, mjeri se po fer vrijednosti umanjenoj za troškove do točke prodaje.
Ako se fer vrijednost biološke imovine ne može pouzdano izmjeriti, biološka imovina mjeri se po trošku nabave umanjene za ispravak vrijednosti i za gubitke od umanjenja vrijednosti (vrijednosno usklađivanje) sukladno HSFI-ju 6 – Dugotrajna materijalna imovina, i HSFI-ju 10 – Zalihe.
Poljoprivredni proizvodi koji su proizvodi biološke imovine u trenutku ubiranja mjere se po fer vrijednosti umanjenoj za procijenjene troškove do točke prodaje. Poljoprivredni proizvodi nakon ubiranja mjere se u skladu s HSFI-ju 10 – Zalihe.
Troškovi (procijenjeni) do točke prodaje sadržavaju: prijevozne i ostale slične troškove potrebne da biološka imovina i poljoprivredni proizvodi budu na tržištu, naknade brokerima i dilerima, pristojbe nadzornim organizacijama i burzama roba i poreze i carine.
Prihodi ili rashodi nastali s osnove početnog priznavanja biološke imovine mjerene po fer vrijednosti umanjenoj za procijenjene troškove do točke prodaje, kao i prihodi i rashodi nastali kao posljedica promjene fer vrijednosti te imovine priznaju se u računu dobiti i gubitka razdoblja kad su nastali.
Prihod ili rashod nastali s osnove početnog priznavanja poljoprivrednih proizvoda mjere se po fer vrijednosti umanjenoj za procijenjene troškove do točke prodaje i priznaju se u računu dobiti i gubitka razdoblja kad su nastali.
Kako će vrednovanje biološke imovine i poljoprivrednih proizvoda utjecati na hrvatske poduzetnike?
Budući da se vrednovanje provodi po fer vrijednosti, potrebno ju je utvrditi. Problem je što se prirast vrijednosti knjiži na račun dobiti i gubitka. Zbog toga će poduzetnik morati platiti porez na dobit na npr. jabuke koje još nije prodao i nije sasvim sigurno po kojoj će ih cijeni na kraju prodati. Držimo da će iz navedenih razloga mnogi poduzetnici eskivirati dosljedno primjenjivanje HSFI-ja 17 u praksi.
Što je poduzetnik dužan objaviti u financijskim izvještajima?
Poduzetnik treba objaviti za svaku grupu biološke imovine:
1) procjenu fizičke količine
2) objasniti značajne aktivnosti vezane uz dugotrajnu biološku imovinu.
Za poljoprivredne proizvode i biološku imovinu koja se mjeri po fer vrijednosti umanjenoj za procijenjene troškove do točke prodaje poduzetnik treba objaviti:
1) fer vrijednost svake grupe poljoprivrednih proizvoda i biološke imovine
2) metode primijenjene za utvrđivanje fer vrijednosti.
Za biološku imovinu koja se mjeri po trošku umanjenom za ispravak vrijednosti i gubitke od umanjenja poduzetnik treba objaviti:
1) razloge zašto se fer vrijednost biološke imovine ne može pouzdano izmjeriti
2) knjigovodstveni iznos biološke imovine
3) promjene knjigovodstvenog iznosa između početka i kraja razdoblja
4) za dugotrajnu biološku imovinu – upotrijebljenu metodu amortizacije te korisni vijek upotrebe, odnosno stope amortizacije.