Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Radnici brodogradilišta izašli na ulice – ne damo škver!

Nekoliko tisuća radnika splitskog brodogradilišta prosvjedovalo je danas splitskim ulicama poručujući Vladi da neće dozvoliti zatvaranje škvera. Radnici su u organizaciji triju sindikata koji djeluju u Brodosplitu poručili da traže svoje ustavno pravo – pravo na rad koje im se uskraćuje tako što se ne ugovaraju novi poslovi, pa se od Nove godine mogu nadati samo čekanju.

Nekoliko tisuća radnika splitskog brodogradilišta prosvjedovalo je danas splitskim ulicama poručujući Vladi da neće dozvoliti zatvaranje škvera. Radnici su u organizaciji triju sindikata koji djeluju u Brodosplitu poručili da traže svoje ustavno pravo - pravo na rad koje im se uskraćuje tako što se ne ugovaraju novi poslovi, pa se od Nove godine mogu nadati samo čekanju.

Iz škvera ih se put grada jutros u 11 sati uputilo oko 3000, no na ulicama im se pridružilo još oko 1000 građana. Mnogi građani su ih pozdravljali sirenama iz svojih automobila, a oni koji su se zatekli u svojim kućama i stanovima mahali su im s prozora.

Danas u škveru – sutra u kontejneru

Prosvjednici su nosili transparente na kojima je pisalo “Danas u škveru, sutra na kontejneru”, “Kako ću joj reć da ne radim”, “Bože dragi hvala ti na svemu, spasi škver da radim u njemu”, “Brodovi, a ne broševi”, “U škveru brodovi da – Div ne”, te “Samo želimo raditi”.

Nosili su i osmrtnicu za škver kojeg je objavio Nezavisni sindikat Brodosplita. Prosvjednicima su se pridružili predstavnici brodogradilišta 3. maj, Brodotrogir i Kraljevica.

Radnici su isticali kako nikada neće odustati od škvera bez obzira na žrtve koje za to trebaju podnijeti, uzvikivali da je škver njihov, a upravi poručili kako se ne treba vraćati na posao.

“Želimo raditi od svoga rada”

– Šaljem poruku Vladi da samo želimo raditi i od svoga rada živjeti. Oni koji nisu sposobni spasiti škver neka odu. Radili smo i napravili najbolji brod na svijetu, a oni nam sada žele zatvoriti škver. Bilo bi bolje da zatvore sebe, – rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić.

Šegvić je pozvao premijerku Jadranku Kosor da spasi Brodosplit te da se “otarasi onih koji je krivo savjetuju”.

Ustvrdio je kako su oni koji su u Bruxellesu pristali da nema ugovaranja novih brodova dok se ne odobre programi restrukturiranja brodogradilišta prekršili hrvatske zakone i ogriješili se o ustavnu odredbu o pravu na rad.

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević istaknuo je da radnici žele pune navoze, normalan posao i normalnu plaću.

– Ako nema škvera u Splitu nema ničega drugoga, jer 15 milijuna dolara koji godišnje ulaze iz brodogradilišta u grad zatvorit će sve to gdje smo trošili naše novce, – kazao je Dragičević. On je ipak optimist jer vjeruje da “Vlada shvaća kako je brodogradilište naš život i da ga nikome ne damo”.

Današnji je prosvjed prvi put nakon 1991. godine da su radnici Brodosplita izišli na splitske ulice u tolikom broju, upozorio je predsjednik Samostalnog sindikata Brodosplita Joško Franić dodavši kako se zna tko svoj kruh zarađuje u škveru.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Lifestyle

Poradite na koncentraciji jer samim time ćete bolje raditi i osjećat ćete se zadovoljniji zbog rezultata. Evo nekoliko savjeta za bolju koncentraciju!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.