Raskol u SDP-u: Tko će platiti za izborni poraz u Zagrebu?

Raskol u SDP-u: Tko će platiti za izborni poraz u Zagrebu?

Ni četiri dana nakon burne sjednice Gradskog odbora SDP-a na kojoj se analiziralo tko je najodgovorniji za izborni neuspjeh u metropoli, duhovi se ne smiruju. U četvrtak navečer, naime, struja aktualnog šefa zagrebačkog SDP-a Davora Bernardića, pozivajući se na analizu politologa i neovisnog stručnjaka Berta Šalaja, izglasala je da je glavni krivac Zoran Milanović. No, sam profesor Šalaj u razgovoru za Jutarnji list kaže kako ni u jednom trenutku nije rekao da je Milanović kriv za sve.

“Velik dio odgovornosti za debakl snosi i Davor Bernardić” – kazao je Šalaj, dodajući kako su članovi Gradskog odbora interpretirali njegovu analizu i donosili zaključke “kako je kome odgovaralo”.

“Bernardićev problem je što od početka nije radio sa svim članovima. Okružio se nekolicinom svojih ljudi na koje se oslanja i bavio se samo svojom i njihovom pozicijom. Misli da će uspjeh doći po inerciji. Umjesto da se okrenuo građanima i objasnio im u kakvom je stanju grad. Uostalom, Bernardić je pozvao Šalaja i iskoristio to jer se sam ne bi usudio reći da je kriv Milanović”, tvrdi dio zagrebačkih SDP-ovaca.

Davor Bernardić, pak, jučer je bio kratak. Kaže da su stranicu gubitka izbora u Zagrebu zatvorili. “Svatko je iz ovoga mogao izvući neke pouke, a sada se okrećemo budućnosti”, ističe Bernardić koji smatra da SDP mora uvažavati mišljenje stručnjaka.

No, iako je situacija u stranci zaoštrena, u SDP-u ne očekuju da će se Milanović odlučiti za smjenu Davora Bernardića. Bar ne do kraja studenog, kada bi trebali biti redoviti unutarstranački izbori.

A kandidata za Bernardićevu poziciju, kažu upućeni, ima više , iako se za sada kalkulira s dvojicom ministara – Mirandom Mrsićem i Gordanom Marasom.

Podijeli

Odgovori

Top