Rast cijena dionica građevinaca potaknuo rast burzovnih indeksa

Rast cijena dionica građevinaca potaknuo rast burzovnih indeksa

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi blago porasli, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica građevinskih kompanija, nakon podataka koji ukazuju na oporavak američkog tržišta nekretnina.

Dow Jones indeks ojačao je 13 bodova, ili 0,10 posto, na 13.577 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,12 posto, na 1.461 bod, a Nasdaq indeks 0,15 posto, na 3.182 boda.

Među najvećim dobitnicima bio je jučer građevinski sektor, nakon što je objavljeno da je prodaja postojećih kuća u SAD-u u kolovozu skočila za 7,8 posto, što je njezin najveći skok u dvije godine, a porastao je i broj izdanih građevinskih dozvola.

Zahvaljujući tome, PHLX indeks građevinskog sektora ojačao je 2,2 posto.

Međutim, kvartalni poslovni rezultati Bed Bath & Beyonda nisu ispunili očekivanja analitičara, pa je cijena dionice tog trgovačkog lanca kućanskom opremom pala više od 5 posto.

Među gubitnicima je jučer ponovno bio i energetski sektor jer je cijena nafte pala treći dan zaredom.

Ulagače je zabrinulo i upozorenje 3M-a da su se gospodarski uvjeti promijenili, pa sada njegov plan o dugoročnom rastu prihoda za 7 do 8 posto djeluju preambiciozno.

3M je dugi industrijski div, nakon FedEx-a, koji je ovoga tjedna upozorio na pogoršanje gospodarskih uvjeta, pa lista kompanija koje su smanjile procjene poslovnih rezultata postaje sve dulja.

Prema podacima Reutersa, dosad je 88 kompanija iz S&P 500 indeksa smanjilo procjene budućeg poslovanja, dok ih je samo 20-ak povećalo ili zadržalo postojeće procjene.

Ta upozorenja na tragu su procjena analitičara u anketi Reutersa da bi u trećem tromjesečju, zbog slabosti najvećih svjetskih gospodarstava, zarade kompanija mogle pasti za otprilike 2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Posljednjih mjeseci cijene su dionica gotovo neprestano rasle, zahvaljujući mjerama Europske središnje banke za suzbijanje dužničke krize i dodatnom labavljenju monetarne politike američkog Feda.

Od početka kolovoza S&P 500 indeks porastao je 5,9 posto, te se kreće na najvišim razinama u gotovo pet godina. No, posljednjih su dana ulagači suzdržani jer je pitanje mogu li cijene dionica nastaviti rasti, ili slijedi njihova korekcija.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 6,12 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,5 milijardi.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer blago porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,35 posto, na 5.888 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,59 posto, na 7.390 bodova, a pariški CAC 0,54 posto, na 3.531 bod.

Podijeli

Odgovori

Top