Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Rast cijene rada je suspendiran do ostvarenja gospodarskog rasta [VIDEO]

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić osudio je danas mogućnost da Vlada ukine Dodatak Sporazumu o osnovici za plaće u javnim službama iz 2009. jer bi to bilo protuustavno i protivno međunarodnim konvencijama.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić osudio je danas mogućnost da Vlada ukine Dodatak Sporazumu o osnovici za plaće u javnim službama iz 2009. jer bi to bilo protuustavno i protivno međunarodnim konvencijama.

Ribić je na konferenciji za novinare istaknuo da su potpisivanjem Dodataka sindikati javnih službi pristali na smanjenje osnovice za šest posto uz uvjet da im se to vrati kad se ostvari gospodarski rast.

Rast cijene rada je suspendiran do ostvarenja gospodarskog rasta i taj sporazum ne ugrožava javne financije, jer je predviđeno povećanje plaća samo ako BDP raste više od dva posto uzastopno u tri tromjesječja zaredom.

To se, nažalost, neće dogoditi ove ni iduće godine, kaže Ribić koji zbog toga medijske spekulacije o ukidanju Dodataka drži još jednim od Vladinih nesupješnih pokušaja da rušenjem cijene rada i standarda građana izvuče zemlju iz krize.

[infopunkt 7969 3]

“To je u civilizacijskom smislu – divljaštvo, a takva politika dijabolična, demonska i monstruozna”, poručio je Ribić.

Novinarima je predstavljena analiza prema kojoj su izdvajanja za visoko obrazovanje u Hrvatskoj među najnižima u Europskoj uniji, a zaposlenici s VSS-om među najlošije plaćenima u Hrvatskoj.

[infopunkt 7969 2]

Ukupna primanja od 2009. do danas na primjeru sveučilišnog profesora s 36 godina staža su manja za 19,7 posto, čistačice s 20 godina staža 18,5 posto, a učitelja mentora s 32 godine staža za čak 21 posto, pokazuje analiza Matice.

Ribić je također upozorio na problem deflacije i pada cijena, kao mogućem uvodu u katastrofalno stanje gospodarstva u kojem padaju potražnja, proizvodnja i zaposlenost. “To je kulminacija potpuno pogrešne ekonomske politike i bezidejnosti vladajućih, čije posljedice svi osjećamo”, tvrdi Ribić.

[infopunkt 7969 4]

Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

U publikaciji koju izdaje Hrvatska udruga banaka (HUB) iznose se rezultati ankete o ekonomskim očekivanjima, a prema kojoj glavni ekonomisti četiri najveće banke procjenjuju...

Novosti

Rastuću krizu treba iskoristiti kao priliku! Složili su se oko toga govornici konferencije Poduzetnički mindset čije je četvrto izdanje, održano u zagrebačkoj Laubi, nosilo...

Financije

U većini organizacija zaposlenici su već pokrenuli temu utjecaja inflacije na uvećanje plaća i o tome otvoreno govore s poslodavcima, što najbolje pokazuje podatak...

Edukacija

Danas se u zagrebačkoj Laubi u organizaciji Hrvatske gospodarske komore održala konferencija „Kako preživjeti krizu u lancima vrijednosti“, pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.