Rast, digitalizacija i inovacije u fokusu bankarskog sektora

Istražujući trendove u poslovanju banaka, donošenju strateških odluka i uključivanju digitalnih tehnologija u bankarske usluge i procese, revizorsko-konzultantska kuća EY došla je do rezultata koji govore kako je za 85 posto svjetskih banaka digitalna transformacija jedan od najvažnijih poslovnih prioriteta u 2018. godini. Prema rezultatima istraživanja EY-a usmjerenog na predviđanja za bankarski sektor u 2018. godini (Global Banking Outlook 2018), banke ulaganje u tehnologiju vide kao sredstvo poticanja učinkovitosti, upravljanja rizicima i ostvarenja održivog rasta.

 „Sve brži razvoj tehnologije i svakodnevne inovacije postali su sastavni dio bankarstva. To potvrđuju i rezultati ovog istraživanja, koji ujedno dokazuju da je velik broj banaka na vrijeme prepoznao važnost prilagodbe novim trendovima“, rekla je Marija Božičev, direktorica u Odjelu IT savjetovanja u EY-u Hrvatska.

Marija Božičev

Cyber sigurnost nalazi se na prvom mjestu liste prioriteta, prema 89 posto ispitanika, zamijenivši tako upravljanje reputacijom, koje je palo za pet mjesta u odnosu na prošlogodišnje istraživanje. Ispitanici (83 posto) su dodatno istaknuli važnost zapošljavanja, obuke i zadržavanje zaposlenika s ključnim kompetencijama, s naglaskom na angažman stručnjaka za cyber sigurnost.

Istraživanje u kojem su sudjelovali članovi uprava 221 banke iz 29 zemalja Europe, Sjeverne Amerike i Azije, između ostalog, pokazuje da banke teže visokoj razini digitalizacije, privodeći kraju transformaciju po regulatornim osnovama i usmjeravajući napore u uvođenje inovacija. Božičev ističe kako banke pravovremenom provedbom digitalizacije pospješuju svoje poslovanje, ali ujedno i uklanjaju potencijalne prijetnje koje bi ih mogle iznenaditi u budućnosti. Ispitanici, njih 19 posto, smatraju kako je banka u kojoj rade dosegla visoki stupanj digitalne zrelosti ili je digitalni predvodnik na tržištu, a više od polovice (62 posto) ih teži da ostvare jedno od navedenog do 2020. godine.

„U skladu s tim pokazateljima, banke koje još uvijek nisu, trebale bi razviti strategiju kojom će osigurati učinkovitu primjenu novih tehnologija i unaprijediti svoje poslovanje“, zaključila je Božičev tumačeći rezultate najnovijeg istraživanja trendova u bankarskom sektoru.

Podijeli

Odgovori

Top