Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Osobne financije

Rast na Zagrebačkoj burzi pod utjecajem optimizma sa svjetskih burzi

Tri su burzovna dana ovaj tjedan bila prilično optimistična pa je Crobex na tjednoj razini zabilježio uzlet od otprilike četiri posto, što je vrlo osvježavajuće uzevši u obzir sve postotne padove što ih je nizao zadnjih tjedana. Događaji su na našoj burzi posljedica tipičnog ponašanja tržišta u razvoju; karakteriziraju ga snažni padovi te usponi uz vrlo malu likvidnost.

Tri su burzovna dana ovaj tjedan bila prilično optimistična pa je Crobex na tjednoj razini zabilježio uzlet od otprilike četiri posto, što je vrlo osvježavajuće uzevši u obzir sve postotne padove što ih je nizao zadnjih tjedana. Događaji su na našoj burzi posljedica tipičnog ponašanja tržišta u razvoju; karakteriziraju ga snažni padovi te usponi uz vrlo malu likvidnost.

Ovotjedni skokovi nisu rezultat specifičnih vijesti na domaćoj razini, riječ je više-manje bila o prelijevanju euforije sa svjetskih tržišta kapitala na hrvatsko.

Naša je burza još pod pritiskom brojnih neizvjesnosti koje su uzrokovane makroekonomskom situacijom u zemlji, pitanjem deficita u državnom proračunu, zabrinjavajućim vanjskim dugom te sudbinom drugoga stupa mirovinske štednje. Kriza ostavlja tragove na našoj industrijskoj proizvodnji, čiji pad iznosi 14,1 posto, te u korporativnom sektoru jer se progresivno smanjuje potražnja, gomilaju zalihe i obustavlja proizvodnja. Također, u samo mjesec dana nezaposlenost je u Hrvatskoj narasla za jedan posto.

Sve to negativno utječe na raspoloženje i razinu aktivacije ulagača na burzi. Stoga je bez obzira na snažne oscilacije cijena dionica nelikvidnost i dalje konstantna.

Investitorima je najviše u fokusu bila dionica HT-a, što ju je i postavilo na prvo mjesto na ljestvici likvidnosti. Pozitivan je sentiment na ZSE oporavio građevinski sektor i zbog rasta nekim je dionicama nekoliko puta bilo obustavljeno trgovanje. Njihov je najaktivniji predstavnik, Dalekovod, svojim ovotjednim performansama umanjio gubitke od prethodnih razdoblja te poskupio za više od 17 posto pa mu mjesečni minus trenutačno iznosi oko tri posto. Atlantsku plovidbu također nije mimoišao tračak optimizma, što je vidljivo na njezinoj tjednoj statistici pa je i taj najlikvidniji brodar, kao i ostatak članova tog sektora, povećao vrijednost dionice.

U četvrtak su izašli rezultati Ericssona Nikola Tesle. Međutim, rast neto-dobiti od 2,28 posto, na 204,37 milijuna kuna, te isplata redovne dividende u iznosu od 20 kn po dionici te izvanredne od 50 kn po dionici nisu potaknuli rast dionice zbog općeg negativnog trenda što je prevladavao na burzi toga dana, ali na tjednoj razini skočio je za više od 16 posto. Atlantik-grupa izvijestila je o 44-postotnom povećanju neto-dobiti te o rastu svih ključnih pokazatelja profitabilnosti i njezino je izdanje na ZSE poraslo ovaj tjedan za više od dva posto.

Uzrok ovotjednih optimističnih izvedbi svjetskih burzi možemo naći u objavljivanju pozitivnih financijskih izvještaja američkoga bankarskog sektora, što je počelo s Citigroupom, na što se nadovezala i Bank of England i povukla Europu u plus usprkos nastavku ekonomskih padova njezinih članica. Donošenje američkih antirecesijskih mjera nije donijelo euforične rezultate na burzama diljem svijeta zbog snažnog nepovjerenja koje vlada među ulagačima. U principu, tek bi konkretni rezultati tih mjera mogli pokrenuti oporavak i stabilizaciju njihova te globalnoga gospodarstva, što bi se također moglo značajno reflektirati i na Hrvatsku i njezino tržište kapitala. (Diana Knezović, brokerica/investicijska savjetnica tvrtke Ilirika vrijednosni papiri)

Napisao

Pročitajte još:

Financije

Većini ljudi primamljiva je pomisao da iz svog naslonjača mogu pratiti tržište, ulagati i, naravno, zarađivati.

Lifestyle

Prijavite se i uzmite 50€ za trgovanje!

Novosti

"Ono što je bio naš uvjet za bilo kakvu daljnju suradnju s Aluminijem je isporuka sirovine za TLM i sva povezana društva. Tu je...

Novosti

Redovni promet dionicama u svibnju je naime iznosio 263,6 milijuna kuna i bio je za 29,5 posto, odnosno više od 60 milijuna kuna veći...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.