Rastu i njemačka ulaganja u Afriku

Kineske kompanije već su dugo najveći ulagači u Afriku i najvažniji trgovinski partneri za mnoge afričke zemlje. Samo u 2016. nova kineska izravna ulaganja u Afriku bila su više nego dvostruko veća od američkih. Trenutno na afričkom kontinentu posluje više od 10.000 kineskih državnih kompanija, dok je Kina u razdoblju od 2000. do 2014. odobrila otprilike 86 milijardi dolara vrijednih zajmova za financiranje izgradnju otprilike 3.000 infrastrukturnih projekata.

Ove godine njemačke kompanije namjeravaju u Afriku uložiti više od milijarde eura i time u samo godinu dana povećati svoj ulagački portfelj za više od deset posto.

Njemačka ulaganja u Afriku dosad su zaostajala za onima kineskih banaka i kompanija, ali čini se da se taj trend polako mijenja – njemačke kompanije planiraju ove godine investirati na taj kontinent više od milijardu eura, piše Hina. ”Jasno vidimo rast ulaganja i trgovinske aktivnosti Njemačke na susjednom kontinentu”, kazao je predsjednik njemačko-afričkog poslovnog udruženja Stefan Liebig.

”Aktualni je uspjeh, između ostalog, povezan i s činjenicom da je njemačka vlada stvorila uvjete za izvozna kreditna jamstva za brojne afričke države. To je imalo učinka. Kao rezultat toga mogu se realizirati brojni projekti”, naglasio je Liebig.

Obujam izvoza pokriven osiguranjem za Afriku udvostručio se u prvoj polovini godine na 1,09 milijardi eura, i već je nadmašio prošlogodišnji rezultat, piše Hina.

Njemački proizvođač automobila Volkswagen u lipnju je otvorio montažni pogon u glavnom gradu Ruande Kigaliju, dok je njemačka kompanija Gauff Engineering partner kineskoj tvrtki u glavnom gradu Mozambika Maputu u gradnji najduljeg visećeg mosta u Africi.

Podijeli

Odgovori

Top