Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Razgrabljene HEP-ove obveznice

Stručnjaci Hrvatske eletroprivrede posljednjih su dana obilazili München, Frankfurt, Zürich i London u potrazi za kupcima obveznica. Predstavljali su ulagačke projekte i planove kompanije.

Stručnjaci Hrvatske eletroprivrede posljednjih su dana obilazili München, Frankfurt, Zürich i London u potrazi za kupcima obveznica. Predstavljali su ulagačke projekte i planove kompanije.

Ponudili su obveznica u vrijednosti od 500 milijuna dolara, i to bez jamstva države. Plasirali su sve obveznice, a interes investicijskih banaka bio je gotovo šest puta veći – oko 2700 milijuna dolara, iako je HEP-u nedavno snižen rejting.

S ovom transakcijom HEP postaje svjetski investicijski prisutna kompanija. Pola novca će otići u plaćanje nepovoljnih kreditnih linija, a drugi dio će ići u nove investicijske projekte, rekao je gostujući u Dnevniku 3 HTV-a prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.

Postignuta je kamatna stopa od 6 posto, izuzetno povoljna jer se država Hrvatska nije u zadnjih pet godina, otkad je počela svjetska kriza, zaduživala po takvoj kamati nego po 6,5, 6,375 i 6,25 posto. Izuzetno kvalitetno, ovo je povjerenje ne samo u HEP nego i u Hrvatsku, bio je izrazito zadovoljan ministar Čačić.

Hrvatska Elektroprivreda d.d. (HEP), koja je vertikalno integrirana energetska kompanija u 100 postotnom vlasništvu Republike Hrvatske, odredila je cjenovne uvjete izdanja za euroobveznicu denominiranu u američkim dolarima, u iznosu od 500.000.000,00 američkih dolara, s kuponom od 6,00 posto, prinosom 6,00 posto, cijenom izdanja 100,00 posto te dospijećem 2017. godine, priopćeno je večeras iz HEP-a.

HEP navodi kako će se sredstva od obveznica koristiti za refinanciranje postojećega duga, financiranje planiranih investicija te za opće korporativne svrhe. Zajednički aranžeri ovog izdanja su Morgan Stanley i UniCredit/Zagrebačka banka, dok je Raiffaisen Bank International AG suaranžer izdanja, navodi se u priopćenju.

HRT


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.