Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Komentari

Razlozi oporavka BDP-a počiva na izvozu i blagom porastu osobne potrošnje

pixabay.com

Vijest da je hrvatski BDP u prvom kvartalu narastao za 0.5 posto iznenadila je sve, osim vječnog optimista Branka Grčića. Tehnički rečeno, iako je porast neznatan,a svi ekonomisti šokirani,  izašli smo iz krize i trebamo se veseliti.

Ekonomist Damir Novotny, u izjavi  za liderpress.hr,  slaže da smo tehnički gotovi s recesijom, ali poručuje da nema mjesta pretjeranom veselju jer to nije rezultat suvislih reformi, već borbe poduzeća za goli život.

Suštinski se radi o slijedećem, hrvatska ekonomija je u ovih šest godina pronašla novu ravnotežu. Ta nova ravnoteža između ponude i potražnje je općenito na nižoj razini, a Vlada nije ama baš ništa pomogla pri pronalasku tog balansa, upravo suprotno, sve što su naše vlasti radile pogodovalo je produljenju recesije. Ekonomija se sama izborila, poduzeća su se stabilizirala okrećući se izvozu, vani ostvaruju rezultate i to se vidi na BDP-u. Čak ni kućanstva više nisu toliko oprezna, jednostavno su umorni od krize i zato se stabilizirala i njihova potrošnja, što pokazuju rezultati o rastu maloprodaje – ističe Novotny.

Dakle, u zadnjih šest godina je na neki način došlo do svojevrsne prirodne gospodarske selekcije među poduzećima i to je u potpunosti promijenilo krvnu sliku gospodarstva. Novotny to ne vidi kao razlog za pretjerani optimizam, dapače, tvrdi da nas čeka dugotrajna stagnacija.

Puno je bolje kad ekonomija naglo padne, a onda se brzo i oporavi, kao što se dogodilo većini europskih ekonomija u krizi. Nama je dugoročna recesija duboko promijenila ekonomiju, imamo jak državni i vrlo slab privatni sektor, a to nam govori da nema mjesta nekom veselju, već da nam je nasušno potrebno restrukturiranje države kako bi se cijela ekonomija okrenula prema rastu i novom ciklusu zapošljavanja – poručuje.

S Novotnyem se slažu i analitičari RBA koji također smatraju da razlozi oporavka BDP-a počiva na izvozu i blagom porastu osobne potrošnje. Za njih je rast BDP-a posljedica oporavka na tržištima najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera Hrvatske što naglašava potrebu jačanja izvozne konkurentnosti hrvatskog realnog i uslužnog sektora.  Smatraju kako nema pravog oporavka bez ozbiljnih reformi sustava.

Izvor: Liderpress.hr

 

Preporučujemo

Računovodstvo i financije

Završni račun je neizostavna stavka koju svaki poslodavac mora imati. Iz njega se vidi koliko je uspješno ili neuspješno poslovala određena tvrtka u navedenoj...

Poduzeća

U Vodotehnici sada možete odabrati artikle snižene od 25% pa sve do 70% bez obzira na način plaćanja.

Financije

Od ulaska Hrvatske u EU, investicijsko je zlato u potpunosti oslobođeno svih poreza, tako da se pri kupnji ne plaća PDV, ali ni pri...

Komentari

Slavonija je jedinstvena destinacija, svima nama u regionalnim turističkim zajednicama jasno je da pojedinačno ne možemo postići puno, stoga je zajednički nastup jedini logičan...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.