Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Rekordan skok prijava međunarodnih patenata u 2011., u Hrvatskoj stagnacija

Broj prijava za registraciju međunarodnih patenata zabilježio je prošle godine najsnažniji rast od 2005. godine, izvijestila je u utorak nadležna agencija Ujedinjenih naroda, po čijim je procjenama ujedno njihov broj u Hrvatskoj ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodnu godinu.

Broj prijava za registraciju međunarodnih patenata zabilježio je prošle godine najsnažniji rast od 2005. godine, izvijestila je u utorak nadležna agencija Ujedinjenih naroda, po čijim je procjenama ujedno njihov broj u Hrvatskoj ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodnu godinu.

Broj prijava patenata podnesenih u skladu s Poveljom o suradnji na području patenata (PCT) koja olakšava proces traženja patentne zaštite u više zemalja porastao je prošle godine za 10,7 posto u odnosu na 2010., te ih je ukupno podneseno 181.900 patentne prijave, izvijestila je Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO).

“Oporavak prijava međunarodnih patenata u 2010. dobio je zamah u 2011.”, zaključio je ravnatelj WIPO-a Francis Gurry. “To naglašava važnu ulogu sustava PCT u svijetu, s obzirom na sve važniju ulogu inovacija u ekonomskoj strategiji”, dodao je.

“To također pokazuje da su kompanije nastavile s inovacijama u 2011., što je umirujuća vijest u vremenima tvrdokorne gospodarske neizvjesnosti”, dodao je.

Snažan rast prijava na svjetskoj razini predvodili su Kina, Japan i Sjedinjene Američke Države, na koje otpada čak 82 posto ukupnog rasta, stoji u WIPO-vu izvješću.

Od vodećih zemlja po broju podnesenih prijava, najviše stope njihova rasta bilježile su Kina, 33,4 posto, Japan, 21 posto, Kanada, 8,3 posto, te Južna Koreja i SAD, po osam posto.

Europske zemlje bilježile su mješovitu izvedbu, pa su Švicarska, Francuska, Njemačka i Švedska zabilježile rast prijava u rasponu od 7,3 do 4,6 posto, a Nizozemska, Finska, Španjolska i Velika Britanija pad, od čak 14 posto u Nizozemskoj do tek jedan posto u Velikoj Britaniji.

Gospodarstva sa srednjim prihodima kao što su Rusija, Brazil i Indija zabilježila su dvoznamenkaste stope rasta prijava međunarodnih patenata, od 20,8 posto, 17,2 posto i 11,2 posto.

Vodeće mjesto po broju podnesenih prijava ponovo su zauzele Sjedinjene Države s ukupno 48.596 prijava. Slijedi Japan s 38.888 prijava, Njemačka s 18.568 i Kina sa 16.406 prijava međunarodnih patenata.

U Hrvatskoj je prošle godine po procjeni WIPO-a podneseno 48 prijava, u odnosu na 50 u 2010. Njihov je broj stagnirao i u Sloveniji, ali na daleko većoj razini, uz podnesenih 126 prijava. Stagnirao je i u Srbiji, gdje ih je podneseno 19. U Mađarskoj se pak njihov broj smanjio na 142, sa 172 u 2010. U Češkoj je pak porastao na 150, sa 137 u prethodnoj godini.

Među poduzećima najviše je prijava za registraciju međunarodnih patenata u 2011. podnijela kineska telekomunikacijska tvrtka ZTE Corporation, čak 2.826. Među pojedinim tvrtkama isticali su se također japanski Panasonic Corporation s 2.463 prijave, kineski Huawei Technologies s 1.831 prijavom, japanski Sharp Kabushiki Kaisha s 1.755 prijava, te njemački Robert Bosch Corporation s 1.518 prijava. Među vodećih 15 na popisu smjestilo se čak pet japanskih kompanija, Panasonic, Sharp, Toyota, NEC i Mitsubishi.

U kategoriji akademskih institucija najviše je prijava podnijelo Kalifornijsko sveučilište, njih 277. Američka sveučilišta zauzela su 30 mjesta među prvih 50. Slijede japanska i korejska sveučilišta s po sedam među prvih 50 po broju patentnih prijava.

Među sektorima, najveći udio u broju ukupnih prijava, od 7,1 posto, imali su patenti na području digitalnih komunikacija. Slijedili su elektronički strojevi, medicinska tehnologija i računalne tehnologije. Većina područja sektora zabilježila je rast prijava a pad je zabilježen tek u području baznih komunikacijskih procesa, čiste organske kemije, farmaceutike i analize bioloških materijala.

Hina/croenergo.eu

Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Diljem svijeta se svake godine registriraju milijuni patenata. I u Hrvatskoj broj registriranih patenata raste.

Novosti

U Hrvatskoj se broj patentnih prijava u tehničkim područjima razdoblju od 2008. do 2012. smanjio za gotovo 40 posto, a pad broja patentnih prijava...

Novosti

Spor se odnosi na Ericssonovu patentiranu tehnologiju ključnu za nekoliko telekomunikacijskih i mrežnih standarda koji se koriste u Samsungovim proizvodima, kao i na druge...

Izdvojeno

Povlačenjem patenta otkrivaju se podaci o Gideonu Sundbacku (24. travnja 1880. - 21. lipnja 1954.) američko-švedskom inženjeru elektronike. Gideona Sundbacka najčešće se povezuje s...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.