Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Republikanci popustili, cijene dionica porasle, najviše dionica Applea

Skok S&P 500 indeksa na najvišu razinu u gotovo dva mjeseca zahvaljuje se nadi ulagača da će se izbjeći ‘fiskalna litica’, automatsko smanjenje proračunskih rashoda i povećanje poreza, koje bi američko gospodarstvo moglo uvesti u recesiju.

Skok S&P 500 indeksa na najvišu razinu u gotovo dva mjeseca zahvaljuje se nadi ulagača da će se izbjeći 'fiskalna litica', automatsko smanjenje proračunskih rashoda i povećanje poreza, koje bi američko gospodarstvo moglo uvesti u recesiju.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica znatno porasle jer se ulagači nadaju dogovoru u Washingtonu o smanjenju proračunskog deficita, nakon što su republikanci pristali na određene ustupke.

Dow Jones indeks porastao je 100 bodova, ili 0,76 posto, na 13.235 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,19 posto, na 1.430 bodova, a Nasdaq indeks 1,32 posto, na 3.010 bodova.

Skok S&P 500 indeksa na najvišu razinu u gotovo dva mjeseca zahvaljuje se nadi ulagača da će se izbjeći ‘fiskalna litica’, automatsko smanjenje proračunskih rashoda i povećanje poreza, koje bi američko gospodarstvo moglo uvesti u recesiju.

Jučer su se u Bijeloj kući sastali predsjednik Barack Obama i John Boehner, pri čemu je vođa republikanaca u Kongresu iznio novi prijedlog kojim bi se produljile porezne olakšice onima koji zarađuju manje od milijun dolara godišnje.

Premda to predstavlja napredak u pregovorima, stajališta republikanaca i predsjednika Obame i dalje su vrlo udaljena.

Ipak, nada da će se do kraja godine postići dogovor pozitivno utječe na tržište, pa su jučer porasle cijene dionica u svih 10 sektora S&P 500 indeksa.

„Sve je trenutačno u sjeni pregovora o ‘fiskalnoj litici’ i čini se da je postignut određeni napredak. Ulagači se nadaju da će se nešto iznjedriti do kraja tjedna“, kaže Alan Lancz, predsjednik tvrtke Alan B. Lancz & Associates.

Najviše je, 2,1 posto, jučer skočio S&P indeks financijskog sektora, nakon što je Meredith Whitney Advisory Group povećala preporuke za dionice banaka, među ostalim Citigroupa i Bank of America. Cijene dionica te dvije banke skočile su više od 4 posto.

Znatno su ojačali i drugi sektori koji ovise o rastu gospodarstva, kao što su građevinski i sektor proizvođača roba za široku potrošnju.

Među dobitnicama je jučer bila i dionica Applea, koja je posljednjih mjeseci pod snažnim pritiskom. Nakon što je u posljednja tri mjeseca cijena dionice tog tehnološkog diva potonula više od 25 posto, jučer je porasla 1,8 posto, premda su dvije brokerske kuće smanjile ciljanu cijenu te dionice.

Obujam trgovanja bio je ispodprosječan. Na Wall Streetu, Nasdaqu i NYSE MKT-u vlasnika su jučer zamijenile 6,2 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,4 milijarde.

Na europskim se burzama, pak, jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,16 posto, na 5.912 bodova, a pariški CAC 0,14 posto, na 3.638 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,11 posto, 7.604 boda.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.