Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Ribić: MMF podcijenio povećanje nezaposlenosti i pad domaće potražnje [VIDEO]

‘Vladina politika štednje i smanjenja javne potrošnje pogrešna je i promašena te ne pridonosi izlasku iz krize’ rekao je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić na današnjoj konferenciji za novinare.

'Vladina politika štednje i smanjenja javne potrošnje pogrešna je i promašena te ne pridonosi izlasku iz krize' rekao je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić na današnjoj konferenciji za novinare.

Povod Ribićeva istupa je objava dokumenta glavnih ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Oliviera Blancharda i Daniela Leigha u kojem priznaju greške u MMF-ovim procjenama utjecaja štednje na europska gospodarstva. Iz tog dokumenta proizlazi da su prognostičari MMF-a značajno podcijenili povećanje nezaposlenosti i pad domaće potražnje povezane s fiskalnom konsolidacijom.

Ribić kaže da su sadašnja i prošle hrvatske vlade slijedile neoliberalni fundamentalizam MMF-a te pretjeranim kontrakcijama potrošnje postigle suprotni učinak od željenog izlaska iz krize, jer su zbog pada potrošnje pale proizvodnja i trgovina, a povećan broj nezaposlenih.

Matica hrvatskih sindikata, ističe Ribić, više godina upozorava i javno traži napuštanje modela pretjerane štednje naglašavajući da se usred krize potrošnja ne smije sputavati već održavati usporedo s provedbom reformi koje će omogućiti rast proizvodnje i izvoza.

Potrošnja se, kaže Ribić, treba održavati i po cijenu inflacije i tiskanja novca jer o njoj ovise mnoga radna mjesta, ali za takvo što prema njegovim riječima unutar hrvatske vlasti nema kompetencija, smjelosti niti kulture dijaloga sa zastupnicima poticanja potrošnje.

Vlada je žestoko udarila po standardu zaposlenih u javnim službama nesvjesna da tako slabi cijelo društvo, umjesto da je štednju temeljila na smanjenju prava privilegiranih skupina čemu se ni Matica ne protivi, kaže Ribić.

[infopunkt 5808 3]

HINA


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Lifestyle

Što su o inspiraciji rekli pisci, pjesnici, skadatelji...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.