Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Ribić: Vlada mrcvari građane i mora otići! [VIDEO]

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić optužio je danas Vladu na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem da promašenom i neuspješnom ekonomskom politikom već šestu godinu mrcvari građane pa zato mora otići.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić optužio je danas Vladu na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem da promašenom i neuspješnom ekonomskom politikom već šestu godinu mrcvari građane pa zato mora otići.

Komentirajući najave da će zbog smanjenja proračunskog deficita Vlada smanjiti plaće u javnom sektoru, Ribić je na konferenciji za novinare ustvrdio da “ekonomski podkapacitirana Vlada obmanjuje narod u svojoj nemoći da stvori temelje za gospodarski oporavak, kao i bezidejni i nesposobni poslodavci, a ceh plaćaju radnici”.

Najavio je da će sindikati javnih službi na eventualno smanjenje plaća odgovoriti na način, u opsegu i vremenu koje će ocijeniti najsvrsishodnijim. Radnici moraju shvatiti da, ako se sami ne uključe u borbu za svoja prava, sindikati im u tome ne mogu pomoći, poručio je Ribić.

Ustvrdio je da su plaće u javnim službama od početka krize pale za 25 posto, a najavljenim smanjenjem dodatka na plaću sa 0,5 na 0,3 po godini staža najstarijim djelatnicima mogle bi pasti i do ukupno 35 posto.

[infopunkt 7802 5]

Tko se usudi reći da javni sektor nije platio cijenu krize, upitao je Ribić i odmah optužio “kapitalističku neoliberalnu doktrinu”, kao i poslodavce koji traže dodatno smanjenje plaća u javnom sektoru za 10 posto, a istodobno se ničega ne žele odreći.

[infopunkt 7802 6]

Vlast uporno pokušava riješiti problem dokazano neuspješnim receptima koje sugeriraju Europska komisija i Europska središnja banka, što pokazuju grčki, irski i latvijski primjeri, čiji se dug u krizi još i povećao.

Talijanski premijer Enrico Letta podnio je ostavku jer nema rezultata, ali to se u Hrvatskoj ne može dogoditi. Premijer Milanović bio je na skijanju kao da je u Hrvatskoj sve u redu. Kod nas nitko ne reagira, kao da smo svi drogirani, rekao je Ribić zavapivši – gdje mi to živimo?

[infopunkt 7802 7]

U Saboru je odbijena inicijativa Hrvatskih laburista za smanjenjem plaća državnim dužnosnicima za 21 posto. Tko može očekivati moralno postupanje u zemlji u kojoj jedan od najpopularnijih političara, ministar financija Slavko Linić, kaže da bi ukrao kad bi znao da ga neće uhvatiti, upitao je Ribić.

Komentirajući nabavu skupocjenih službenih vozila za ministarstva u uvjetima teške gospodarske krize predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem podsjetila je kako je ministar znanosti, prosvjete i sporta Željko Jovanović izjavio “da se ne može voziti u kočiji”, ali zato istodobno razmišlja o ukidanju naknade za prijevoz u granskom kolektivnom ugovoru za osnovne škole.

“Očito je vožnja u kočiji privilegija samo princeza”, kazala je Šprem te pozvala Jovanovića da se vozi javnim prijevozom.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec poručio je premijeru i ministrima da se odreknu skupih vozila “za koja premijer ne zna”. O smanjenju prava zaposlenima u javnim službama pregovara se u Vladi bez prisustva sindikalnih predstavnika, što je nedopustivo, istaknuo je Mihalinec.

Socijaldemokratska socijalno neosjetljiva vlast kreše prava radnicima s najduljim stažem. Vlada oprašta dugove veće no što će uštedjeti na smanjenju plaća, tako da ih može oprostiti i medijima koji je veličaju, rekao je Mihalinec.

Predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara Anica Prašnjak priznala je da su zaposleni u zdravstvu u nešto boljem položaju, no upozorila je da se potpisani kolektivni ugovor ne provodi na terenu. Pozvala je ministra zdravlja Rajka Ostojića da objavi nalaze stranih stručnjaka, temeljem kojih se izrađuje master plan hrvatskih bolnica, kako bi znali što ih očekuje u reformi zdravstva.

[infopunkt 7802 9]


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.