Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Rösler: Hrvatska mora postati atraktivnija za investicije [VIDEO]

“Morate nastaviti s borbom protiv korupcije, postati konkurentniji, a nužno je i poboljšati sustav dualnog obrazovanja.”, poručio je njemački vicekancelar.

"Morate nastaviti s borbom protiv korupcije, postati konkurentniji, a nužno je i poboljšati sustav dualnog obrazovanja.", poručio je njemački vicekancelar.

Njemačke tvrtke spremne su ulagati u Hrvatsku, no važna im je sigurnost ulaganja, žele jednostavnije postupke za izdavanje različitih dozvola, ubrzanje donošenja odluka i njihovu provedbu, istaknuto je danas na Hrvatsko-njemačkom poslovnom forumu održanom u Hrvatskoj gospodarskoj komori u sklopu posjeta Hrvatskoj njemačkog vicekancelara i ministra gospodarstva i tehnologije Philippa Röslera.

Rösler je istaknuo kako Hrvatska mora postati atraktivnija za investicije, mora postati konkurentnija te nastaviti s borbom protiv korupcije, a nužno je i poboljšati sustav dualnog obrazovanja.

[infopunkt 6243 4]

Njemačke tvrtke imaju interes ulagati u Hrvatsku, no njihove investicije moraju biti sigurne, nužno je ukloniti administrativne barijere kod ulaganja, kazao je Rösler te dodao kako Hrvatska treba fleksibilnije tržište rada, reforme upravnog i socijalnog sustava.

Naglasio je da su Europskoj uniji potrebni pozitivni signali, a skori ulazak Hrvatske u EU svakako je pozitivna vijest koja će potaknuti razvoj partnerstva i gospodarske suradnje dviju država.

I ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak je kazao kako je nužno nastaviti s reformama, borbom protiv korupcije, jačanjem konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, ulaganjima u inovacije i tehnologiju, poboljšanjem obrazovnog sustava, jer to će dovesti do ‘greenfield’ investicija.

Istaknuo je kako su gospodarski odnosi između Hrvatske i Njemačke odlični, no kako ipak postoji još prostora za njihovo unaprjeđenje, posebno u uvjetima skorog hrvatskog članstva u EU.

Kao perspektivna područja suradnje naveo je prehrambenu, drvnu, auto industriju, energetiku, IT industriju, turizam.

Kazao je i kako su jučer na sastanku u Vladi s njemačkim izaslanstvom razgovarali o suradnji Siemensa i Končara, projektima u energetici, turizmu, kako otkloniti administrativne barijere da bi se olakšala ulaganja njemačkih tvrtki itd.

[infopunkt 6243 9]

Vrdoljak je rekao kako je 2013. godina u kojoj će se promijeniti trend i doći će do rasta BDP-a, a kao jedan od razloga za to naveo je ulazak u EU i privlačenje sredstva iz europskih fondova.

[infopunkt 6243 3]

I predsjednik HGK Nadan Vidošević je istaknuo kako su Hrvatskoj potrebne ‘greenfield’ investicije iz Njemačke te kako očekujemo fer odnos njemačke maloprodaje nakon ulaska u EU, jer napuštamo CEFTA-u i to će biti opasno razdoblje posebice za naš prehrambeni sektor.

[infopunkt 6243 2]

Predsjednik Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore Dino Dogan kazao je kako se u inozemstvu još malo zna o prednostima Hrvatske kao pogodne lokacije za investiranje, koja ima dobru prometnu infrastrukturu, izvore pitke vode, pogodna je za ulaganje u obnovljive izvore energije itd.

Njemačka je drugi vanjskotrgovinski partner Hrvatske, a lani je izvoz iz Hrvatske u Njemačku iznosio 988,5 milijuna eura, što je porast za 2,2 posto u odnosu na 2011., dok je uvoz porastao za 1,7 posto, na 2,1 milijardu eura.

U ukupnim stranim izravnim ulaganjima u Hrvatsku, ulagači iz Njemačke zauzimaju treće mjesto. U razdoblju od 1993. do kraja rujna 2012. njemačke tvrtke su u Hrvatsku uložile oko 3,1 milijarde eura, što je u ukupnim izravnim inozemnim ulaganjima udio od 11,7 posto.

Prošle je godine Hrvatsku posjetilo gotovo 1,9 milijuna turista iz Njemačke, što je u odnosu na 2011. porast za 11,5 posto, a broj njihovih noćenja porastao je za 11,7 posto, na više od 13,9 milijuna , čime u ukupnim inozemnim noćenjima imaju udio od 24,2 posto.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.