Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Sabor o smanjenju prihoda za 6,8 milijardi, a rashoda za 780 milijuna kn

“To je realno prikazivanje stanja kako bi se prestalo s javnim licitacijama makroekonomskim pokazateljima”, prenijela je Hina izjavu ministra financija Ivana Šukera. On je predstavljajući prijedlog rebalansa državnog proračuna saborskom Odboru za financije rekao i da nije posrijedi premalo kresanje državnih troškova.

"To je realno prikazivanje stanja kako bi se prestalo s javnim licitacijama makroekonomskim pokazateljima", prenijela je Hina izjavu ministra financija Ivana Šukera. On je predstavljajući prijedlog rebalansa državnog proračuna saborskom Odboru za financije rekao i da nije posrijedi premalo kresanje državnih troškova.

Hrvatski sabor nastavio je danas 11. sjednicu raspravom o prijedlogu izmjena i dopuna državnog proračuna Republike Hrvatske za 2009. godinu.

“To je rebalans istine, realno prikazivanje stanja, kako bi se prestalo s javnim licitacijama makroekonomskim pokazateljima”, izjavio je ministar financija Ivan Šuker predstavljajući prijedlog rebalansa državnog proračuna saborskom Odboru za financije.

“Do subote nitko nije govorio o padu gospodarskih aktivnosti od 4,5 posto, a sada već imamo licitacije prema gore”, objasnio je Šuker razloge donošenja blažeg rebalansa, prenosi Hina.

Efekt je tri milijarde kuna

Šuker je time odbio tumačenja da je riječ o premalom rezanju državnih troškova te da je rebalans koji rashode smanjuje za samo 780 milijuna kuna nepotreban.

“Efekt je tog proračuna tri milijarde kuna, za toliko se smanjuju rashodi”, ustvrdio je Šuker, objasnivši da bi se u protivnom za već preraspodijeljene 2,3 milijarde proračunskih kuna morali povećavati rashodi kako bi se ti troškovi pokrili do kraja godine.

Najavljujući novi, oštriji rebalans, Šuker je ponovio da će se morati rezati prava s obzirom na to da Hrvatska ima unaprijed rezerviranih 80 posto proračuna.

Naglasio je da je riječ isključivo o potrebi financiranja povećanog deficita zbog pada prihoda te da će država tako uspjeti financirati sve svoje obveze i stvoriti pretpostavke da u idućoj godini svoje potrebe smanji za deset milijardi kuna.

“Nadam se da će nam sa sljedećim rebalansom glava ostati iznad vode i da ćemo oporavak svjetskoga gospodarstva dočekati na nogama”, rekao je Šuker.

Predloženim rebalansom predviđeno je smanjenje proračunskih prihoda za 6,8 milijardi, a rashoda za 780 milijuna kuna.

Oporba protiv

Taj je rebalans podržala većina u Odboru, a oporba je glasovala protiv, jer smatra da prijedlog nudi premalo smanjivanje državne potrošnje te da nije riječ o pravom rebalansu, veli se u Hininoj vijesti.

Vladajući saborski klubovi podržali su također prijedlog smanjenja državne potrošnje za 780 milijuna kuna, ističući da je u kriznim vremenima svaka ušteda dobrodošla, no nisu suglasni oko toga gdje bi trebalo provesti drastičnije rezove u novom rebalansu, koji bi trebao biti gotov do kraja srpnja.

Napisao

Pročitajte još:

Energetika

Znate li da neki kućni uređaji mogu voditi “tajni” život i nastave raditi čak i kada pritisnete dugme za isključivanje?

Energetika

Nakon pripreme projekata i provođenja postupka javne nabave u gradu Svetom Ivanu Zelini krenuli su radovi na realizaciji projekta NEWLIGHT kojim se provodi rekonstrukcija...

EU fondovi

EU treba proračun prilagođen ciljevima i u kojem se svaki euro troši u korist građana.

Novosti

Hrvatska se napokon našla u društvu zemalja u kojima postoji online platforma koja kupcima osigurava uštede pri kupnji niza proizvoda i usluga – i...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.