Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Osobne financije

SAD i Europa još u minusu… I dividenda HT-a kao dobra vijest!

Ukupno gledano, performanse kompanija izlistanih na Zagrebačkoj burzi ovaj su tjedan bile prilično pesimistične. Panika preostalih ulagača na tržištu kapitala odrazila se na pad vrijednosti većine najlikvidnijih dionica pa je Crobex na tjednoj razini skliznuo za 5,5 posto, na 1383,71 bod. Možemo se samo nadati da će injekcije likvidnosti u financijski sustav izbrisati to recesivno stanje.

Ukupno gledano, performanse kompanija izlistanih na Zagrebačkoj burzi ovaj su tjedan bile prilično pesimistične. Panika preostalih ulagača na tržištu kapitala odrazila se na pad vrijednosti većine najlikvidnijih dionica pa je Crobex na tjednoj razini skliznuo za 5,5 posto, na 1383,71 bod. Možemo se samo nadati da će injekcije likvidnosti u financijski sustav izbrisati to recesivno stanje.

Neizvjesnost investitora zbog kontinuranosti negativnih makroekonomskih te gospodarskih pokazatelja na domaćoj te globalnoj razini rezultirala je njihovim bijegom s burze pa je ukupni tjedni promet od 125,6 milijuna kn pao za 6,9 posto u odnosu na tjedan prije. Sedamdeset posto ukupne vrijednosti transakcija pripalo je dionicama koje su se smjestile na prvih pet najlikvidnijih pozicija.

Kamate i dalje rastu!

Također, ovaj smo tjedan svjedočili još jednom snažnom porastu kamata na tržištu novca, što je dodatno smanjilo atraktivnost burze. Izvedbe građevinskog i brodarskog sektora dosegnule su nezavidne razine, s tim da je gotovo svaki predstavnik oslabio vrijednost svoje dionice za značajan postotni dio. Oscilacije Crobexa bile su usko povezane s vijestima koje su stizale sa ZSE.

U petak su Hrvatske telekomunikacije izvijestile da su u prošloj godini ostvarile ukupne prihode od 8,8 milijardi kuna, što je za 2,7 posto više nego godinu prije. Pritom je EBITDA porasla sa 0,23 posto, na 3,96 milijuna kn, dočim se neto-dobit spustila sa 6,6 na 2310 milijuna kn. Ono što je najzanimljivije investitorima jest porast udjela gotovinske pozicije na 35 posto aktive te odluka isplate dividende od 29,99 kn po dionici. To je izdanje uzletjelo na tjednoj razini za 3,35 posto, na 226,25 kn.

Na temelju nerevidiranog financijskog izvješća Ina je za prošlu godinu proglasila neto-gubitak od 1,1 milijarde kuna te je na tjednoj razini na burzi pojeftinila cijenu svog izdanja za 7,72 posto.

SAD i dalje u minusu

Pad je povjerenja potrošača u SAD-u, pa smanjenje prodaje postojećih i novih kuća te narudžbi trajnih dobara, uz neto-gubitke predstavnika financijskog sektora te ostalih multikompanija, sveukupno uzrokovao kontrakciju američkog GDP-a na -6,20 posto u odnosu na predviđenih -5,0 posto te velike minuse na Wall Streetu koji su se brzinom svjetlosti prelili na ostatak svjetskih burzi.

Ništa bolja situacija nije ni u Europi, što dokazuje i porast nezaposlenosti sa 8,00 na 8,20 posto, pad poslovnih investicija, progresivno smanjivanje industrijske proizvodnje te potrošnje potrošača.

Izostanak pozitivnih vijesti u globalnoj ekonomiji doveo je do svjetskog burzovnog crnila. Možemo se samo nadati da će injekcije likvidnosti u financijski sustav izbrisati to recesivno stanje te nas dovesti do novog, optimističnijeg burzovnog tjedna. (Diana Knezović, Ilirika vrijednosni papiri)


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.