SAD uputile upozorenje za putovanja u kolovozu

SAD uputile upozorenje za putovanja u kolovozu

Američki State Department izdao je globalno upozorenje za putovanja američkim državljanima za cijeli kolovoz, opominjući putnike da budu na oprezu zbog mogućih terorističkih napada u objektima javnog prijevoza i u turističkim destinacijama. Neuobičajeno široko upozorenje, koje se odnosi na cijeli svijet do 31. kolovoza, izdano je dan nakon što je američka vlada najavila da će u nedjelju zatvoriti najmanje 18 veleposlanstava.

Zatvaranje veleposlanstava predstavlja ‘mjeru opreza’ vezanu uz dokaze o planovima terorističkih napada koji potječu sa Bliskog istoka i sjevera Afrike. Prijetnje stižu od skupina povezanih sa Al Kaidom u vrijeme okončanja Ramadana.

Predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Zastupničkog doma američkog Kongresa rekao je u petak za CNN da teroristička mreža Al-Qaeda vjerojatno stoji iza prijetnje zbog koje će u nedjelju biti zatvoreno nekoliko američkih veleposlanstava.

‘Shvatio sam da je to povezano s Al-Qaedom i da prijetnja dolazi s Bliskog istoka i središnje Azije’, rekao je Ed Royce. Istaknuo je da će Sjedinjene Države učiniti sve kako bi zaštitile svoje osoblje u inozemstvu.

State Department je u četvrtak objavio da će u nedjelju iz sigurnosnih razloga biti zatvoreno nekoliko američkih veleposlanstava u svijetu, uključujući ona u Abu Dhabiju, Bagdadu i Kairu.

CBS News je javio da je to povezano s otkrićem da Al-Qaeda planira akciju protiv američkih diplomatskih misija u muslimanskim državama na Bliskom istoku i drugdje.

Podijeli

Odgovori

Top