Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Samo 38 posto kompanija S&P500 ostvarilo veće prihode od očekivanog

Na Wall Streetu će ovoga tjedna smjer burzovnih indeks ponajviše ovisiti o novim poslovnim rezultatima, a kompanije koje su dosad objavile kvartalna izvješća nisu baš oduševile ulagače.

Na Wall Streetu će ovoga tjedna smjer burzovnih indeks ponajviše ovisiti o novim poslovnim rezultatima, a kompanije koje su dosad objavile kvartalna izvješća nisu baš oduševile ulagače.

Dow Jones indeks prošloga je tjedna ojačao 0,1 posto, na 13.343 boda, a S&P 500 indeks 0,3 posto, na 1.433 boda. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 1,3 posto, na 3.005 bodova.

Očekivanja od ove sezone objave poslovnih izvješća za treće tromjesečje nisu bila velika, s obzirom da se očekivao pad dobiti kompanija prvi puta nakon tri godine. No, izvješća niza kompanija razočarala su jer pokazuju da padaju prihodi kompanija, što ukazuje na slabost gospodarstva.

Pritom su podbacili i prihodi takvih industrijskih divova, kao što su IBM, General Electric i Microsoft.

– Sezona poslovnih rezultata ne izgleda baš sjajno – kaže Larry Peruzzi, analitičar u tvrtki Cabrera Capital Markets.

Prema podacima Reutersa, od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa koje su dosad objavile rezultate, samo je njih 38 posto ostvarilo veće prihode nego što se očekivalo, dok dugoročni prosjek tog pokazatelja iznosi 62 posto.

Sa zaradama je situacija nešto bolja. Dosad je 62 posto kompanija izvijestilo o većoj dobiti nego što se procjenjivalo, što je u skladu s dugoročnim prosjekom.

Rezultati trećeg tromjesečja važni su za analitičare i ulagače jer daju nešto jasniju sliku kakva bi mogla biti iduća godina. A izgledi za posljednje tromjesečje ove godine i početak iduće nisu baš ohrabrujući.

Dosad je 17 kompanija smanjilo procjene rezultata za posljednji kvartal ove godine, a niti jedna ih nije povećala.

Ovoga će tjedna poslovna izvješća objaviti 155 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa i 8 iz sastava Dow Jonesa. Među njima je i Apple, od kojega se puno očekuje, s obzirom da iz kvartala u kvartal ostvaruje rekordne rezultate.

No, tehnološke kompanije, od Googlea i Intela, do IBM-a i Microsofta, dosad su razočarale ulagače slabim rezultatima, pa je taj sektor među najvećim gubitnicima proteklih tjedana.

Osim poslovnih rezultata, na tržište bi ovoga tjedna mogli utjecati i novi makroekonomski podaci. Među ostalim, bit će objavljena prva procjena američkog bruto domaćeg proizvoda u trećem kvartalu, izvješće o narudžbama trajnih proizvoda, kao i prodaji novih kuća u rujnu.

U utorak, pak, počinje dvodnevna sjednica čelnika Feda. Ne očekuju se novi zahvati u monetarnu politiku, s obzirom da je na prošloj sjednici pokrenut treći krug kvantitativnog popuštanja monetarne politike. No, zanimljiv će biti Fedov osvrt na gospodarsku situaciju.

HINA


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.