Samsung ostvario rekordnu dobit

Samsung ostvario rekordnu dobit

Samsung Electronics, najveća svjetska tehnološka tvrtka po prihodima, u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario rekordnu tromjesečnu dobit od 5,15 milijardi dolara, zahvaljujući snažnoj prodaji pametnih telefona Galaxy i mini-tableta i telefona Galaxy Note, pokazuju tvrtkine prve procjene.

Operativna dobit u prvom tromjesečju iznosila je 5.800 milijardi korejskih wona i gotovo je dvostruko veća nego u istom razdoblju godine ranije, čime je premašila raniju rekordnu vrijednost od 5.300 milijardi wona, ostvarenu u prethodnom tromjesečju.

Prihodi su istodobno dosegnuli 45.000 milijardi wona.

Ta najvrjednija azijska tehnološka kompanija, ‘teška’ približno 191 milijardu dolara, u petak je objavila preliminarne rezultate a detaljno poslovno izvješće objavit će 27. travnja.

“Dobit je veliko iznenađenje, dok su prihodi više-manje u skladu s očekivanjima, što ukazuje na snažnije od očekivanih profitne marže u odjelu uređaja i to zahvaljujući snažnoj prodaji najsofisticiranijih proizvoda poput uređaja Galaxy S i Note”, kazao je Choi Do-yeon, analitičar u tvrtki LIG Investment & Securities.

Samsung je krajem listopada na tržište lansirao Galaxy Note, mini-tablet i telefon sa zaslonom upola manjim od iPad-ovog, koji je ubrzo postao najveći generator dobiti južnokorejskom proizvođaču. Prodaja uređaja Note premašila je brojku od pet milijuna, pojačavši pritiske na posustalu konkurenciju, tvrtke HTC, Nokiju i Research in Motion.

Probivši se lani u sam svjetski vrh među proizvođačima pametnih telefona s gotovo 20 posto tržišnog udjela, nasuprot svega tri posto u 2009., Samsung bi idućih mjeseci s novim proizvodima, uključujući redizajnirani Galaxy S, trebao dodatno ojačati svoju poziciju u odnosu na Apple i ostale proizvođače, smatraju analitičari.

HINA

Podijeli

Odgovori

Top