Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

SDP – treba zatvoriti pola Vlade; HDZ – potrošili ste 145mil.kn. mimo zakona

Kako je počelo, do kraja aktualnog prijepodneva u Saboru zastupnici bi mogli nabrojiti gotovo sve afere koje nas muče zadnje vrijeme. Prvi su napali HDZ-ovci i Vesna Buterin, koju je zanimalo što se radi u vezi s netransparentnim trošenjem novca u blagajni Grada Rijeke s obzirom na to da je financijska revizija utvrdila da je od 2005. do kraja 2009. godine nenamjenski potrošeno 148 milijuna kuna iz proračuna mimo zakona.

Kako je počelo, do kraja aktualnog prijepodneva u Saboru zastupnici bi mogli nabrojiti gotovo sve afere koje nas muče zadnje vrijeme. Prvi su napali HDZ-ovci i Vesna Buterin, koju je zanimalo što se radi u vezi s netransparentnim trošenjem novca u blagajni Grada Rijeke s obzirom na to da je financijska revizija utvrdila da je od 2005. do kraja 2009. godine nenamjenski potrošeno 148 milijuna kuna iz proračuna mimo zakona.

Ministar financija Ivan Šuker odgovorio joj je kako za neke zakoni očito nisu zakoni i da bi revizija trebala poslati određenim institucijama upozorenje s obzirom na to da je riječ o sustavnim prekršajima.

Dragana Kovačevića (HDZ) zanimalo je pak dokle se stiglo u istrazi u aferi Daimler i je li postalo poznato koji su to SDP-ovci primili mito u tom slučaju.

– Istraga je složena i vodi se, a oni koji su primili mito neće izbjeći ruci pravde – poručio mu je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Istraga o aferi Daimler

Ni SDP-ovci nisu ostali dužni vladajućima.

– Da bi se zatvorilo poglavlje 23 (pravosuđe i ljudska prava, op.a.), bit će potrebno zatvoriti pola vaše Vlade – odbrusila je Jadranki Kosor SDP-ova Mirela Holy.

Bila je nezadovoljna odgovorom na svoje pitanje o tome što je mislila kad je poručila da će Hrvatska i to poglavlje zatvoriti s peticom (odličnom ocjenom) jer 2 plus 3 iznosi 5. Na SDP-ov komentar reagirao je predsjednik Sabora Luka Bebić poručivši Holy kako ne odlučuju saborski zastupnici o tome hoće li se netko ili neće zatvoriti.

Sud partije više ne vrijedi

– Govoriti o tome koga treba uhititi uvijek mi smeta kad se adresira samo u jednom pravcu. Da ste malo samokritičniji, našli biste primjere i blizu sebe – poručio je Bebić.

Na to se u cijelu raspravu uključio i HDZ-ov Frano Matušić koji je od predsjednika tražio da Holy izreče opomenu jer je uvrijedila instituciju Sabora.

– Nekad je partija tužila i sudila i procesuirala, ali to više ne može. Sud partije više ne vrijedi – istaknuo je Matušić.

No Bebić mu je odgovorio kako je njegovo pravo da daje opomenu ili ne i da će se, iako je zastupnica svojim ponašanjem odstupila od općeg ponašanja, suzdržati od izricanja opomene.

U napadačkom tonu nastavio je i SDP-ov Gordan Maras koji je premijerku Kosor pitao zna li tko laže – potpredsjednik Vlade Ivan Šuker ili bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec s obzirom na to da su Povjerenstvu za Inu dali različite iskaze i je li ona vidjela i pročitala ugovore o Ini prije nego što je podigla ruku za njih.

Kosor: Obavijestila sam DORH o sastanku s Polančecom

– Ja nisam članica Povjerenstva i nije točno da su svjedoci govorili različito, oni su govorili na različit način. A što se tiče mog sastanka s Polančecom, on nije bio tajan. Obavijestila sam o njemu sve koji su trebali znati za njega pa i DORH i prije i nakon sastanka – otkrila je novi detalj Kosor te dodala kako u cijeloj priči ne vidi ništa sporno s obzirom na to da Polančec u tom trenutku nije bio osuđen ni za jedno djelo.

Pitala se i zašto nitko od članova Povjerenstva nije i potpredsjednika Šukera pitao, kao što su pitali Polančeca, kako se osjeća. Zanimljivo, Kosor nije odgovorila je li čitala ugovore ili je za njih samo dizala ruku kao Šuker.

– Polančec je očito poslušao vaš savjet i rekao istinu i zato ste ga izbacili iz HDZ-a. A istina je da nije samo on sa Sanaderom odlučivao u četiri oka o Ini. Svi ste vi surađivali, pa i vi, premijerko, na predsjedništvima HDZ-a – odgovorio joj je Maras nakon čega je netko doviknuo „kukuriku“.

Nakon istupa Romane Jerković (SDP) predsjednik Sabora Luka Bebić zaradio je i pljesak, i to od oporbe. Jerković je premijerki poručila kako se o njezinu radu uglavnom čita u crnoj kronici na što je reagirao HDZ-ov Frano Matušić sugerirajući predsjedniku Sabora da je takav komentar čisto vrijeđanje premijerke. No Bebić je ustvrdio da to nije nikakvo vrijeđanje, već politički stav. I dobio pljesak s lijeve strane sabornice.

Bebić eksplodirao, HDZ tražio stanku

Vrhunac međusobnih optuživanja dogodio se kad je Goran Beus Richembergh (HNS) upitao ministra financija Ivana Šukera je li znao što je od 2007. radio njegov državni tajnik i šef carine Mladen Barišić.

– Vi meni postavljate pitanja o nečemu za što Barišić nije službeno optužen, a kad i ako bude optužen, tada će se znati – kazao je Šuker optuživši Beusa da voli optuživati, suditi i presuđivati.

– Volite biti veliki demokrat pred javnošću, no kao dogradonačelnik Velike Gorice zaposlili ste narkodilera osuđenog u Sloveniji da radi u vrtiću s djecom, a supruga vam je u toj ustanovi predsjednica upravnog vijeća – oštro je uzvratio Šuker.

Na to je Beus dodao kako nije on osudio Barišića nego Šukerova partija.

– No jasno je zašto ne dajete odgovor jer ako kažete da ste znali, bili biste sudionik, a kad biste rekli da ne znate, priznali biste da ne radite dobro svoj posao i da ne znate što vam rade suradnici.

Nakon toga je Luka Bebić, koji je dotad smireno vodio sjednicu, eksplodirao i rekao:

– Ne može se ovako raditi. Što se vas tiče što je neka stranka smijenila svog blagajnika. To će riješiti državni organi, a vi niste ni državni odvjetnik ni USKOK – poručio je Beusu.

Nakon toga klub HDZ-a zatražio je stanku.

U istražnom tonu nastavila je i SDP-ova Ingrid Antičević-Marinović koju je zanimalo zašto je Mladen Barišić još uvijek na čelu Carine kada je državna poduzeća ocarinio više za potrebe HDZ-a nego za državni proračun.

– Na temelju onoga što je netko napisao ne možemo donositi odluke – poručila joj je premijerka. Nezadovoljna Ingrid sama je ponudila bolji odgovor.

– Polančecu ste sami presudili prije suda, a Barišića ne smjenjujete jer se bojite da ne progovori, a ima i izborni mandat – dodala je Antičević-Marinović.

Bebić: Neću tolerirati upućivanje uvreda Vladi

-Neću izricati opomene za politički stav – rezolutan je bio Luka Bebić ali tim stavom kojim je zaslužio pljesak oporbe izazvao je premijerku Jadranku Kosor koja ga je iz svog mjesta upitala – „Politički stav?“, očito negodujući što je Bebić nije dovoljno zaštitio od pitanja iz oporbe.

Nakon pauze za riječ se javio Andrija Hebrang koji je ustvrdio da mu je ovo najtužniji dan u saboru u 20 godina.

Spočitnuo je SDP-ovcima i HNS-ovcima da su raspravu u Saboru spustili „ispod razine civilizacijskog ponašanja“ i upitao Mirelu Holy (SDP) o njenoj tvrdnji „Da bi se zatvorilo poglavlje 23. bit će potrebno zatvoriti pola vaše Vlade“.

– Niste li valjda doista uvjereni u to što ste rekli jer ako jeste, onda je situacija tragična – pitao je Hebrang pojašnjavajući da je, ako vjeruje, „vratila Sabor 20 godina unatrag kad su se ovdje izricale presude i uništavale sudbine“. Marasa je optužio da vrši pritisak na pravosuđe, a Romani Jerković koja je ustvrdila da se o radu Vlade „čita u crnim kronikama“, kazao „to možda čitate u crvenim novinama“.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.