Šef američke središnje banke u očaj bacio Wall Street

Šef američke središnje banke u očaj bacio Wall Street

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks potonuo 2,5 posto, što je njegov najveći dnevni pad od studenoga prošle godine, jer je ulagače uznemirila najava povlačenja Feda s financijskih tržišta.

S&P 500 indeks potonuo je 2,50 posto, na 1.588 bodova, dok je Dow Jones skliznuo 353 boda, ili 2,34 posto, na 14.758 bodova, a Nasdaq indeks 2,28 posto, na 3.364 boda.

Svih 10 sektora S&P 500 indeksa zabilježilo je jučer pad za više od 1 posto, pri čemu je na vrijednosti izgubilo 94 posto dionica kojima se trguje na Wall Streetu.

Oštar pad cijena dionica drugi dan zaredom posljedica je uznemirenosti ulagača nakon što je u srijedu predsjednik američke središnje banke Ben Bernanke kazao da bi Fed do kraja godine mogao početi smanjivati poticajne monetarne programe, a do polovice iduće godine i sasvim ih ukinuti, ako gospodarstvo bude dovoljno snažno.

Ti programi kupnje državnih i hipotekarnih obveznica u vrijednosti od 85 milijardi dolara mjesečno dugo su poticali rast cijena dionica, koje su u svibnju dosegnule najviše razine u povijesti. Stoga se ulagači plaše korekcije cijena na niže, ako tržište izgubi tu podršku.

Na pojačano povlačenje ulagača s tržišta ukazuje velik obujam trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 9,29 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,36 milijardi.

„Novac s tržišta povlače ulagači koji su uvjereni da iza snažnog rasta cijena dionica od početka godine stoje samo Fedovi programi kupnje obveznica. Prerano je za zaključke da li ovaj pad cijena predstavlja priliku za kupnju ili će se slabljenje tržišta nastaviti“, kaže David Joy, strateg u tvrtki Ameriprise Financial.

Na nesigurnost ulagača ukazuje i skok VIX ‘indeksa straha’ Čikaške burze opcija za više od 20 posto, zbog čega je po prvi puta ove godine preskočio razinu od 20 bodova. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje dioničke portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena.

S&P 500 indeks jučer je prvi puta od početka svibnja zaronio ispod psihološki važne razine od 1.600 bodova, dok je drugi puta ove godine pao ispod 50-dnevnog pomičnog prosjeka. Nastavi li kliziti ispod te tehnički važne granice, to bi moglo dodatno ojačati prodajne pritiske.

Nakon najave povlačenja Feda s tržišta, a većina analitičara smatra da će taj proces započeti u rujnu, ulagačima preostaje nada da će američko gospodarstvo do tada postići čvrst, samoodrživ rast, zbog čega mu poticaji ne bi ni trebali.

„Fedova monetarna politika i dalje je popustljiva, a da li će je središnja banka zaoštriti, ovisi o makroekonomskim podacima. Ne smije se zaboraviti da će glasovanje čelnika Feda o smanjenju poticajnih mjera istodobno biti glasovanje u povjerenje u tržište i gospodarstvo, što je dobra vijest. Zbog toga ovakav oštar pad cijena dionica možda nije opravdan“, kaže Joy.

Ulagače su jučer pokolebali i podaci o slabljenju kineske industrijske aktivnosti, što pokazuje da se usporava rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Fedova najava smanjenja poticajnih monetarnih programa i slabljenje kineskog gospodarstva izazvali su jučer pad cijena dionica na svim najvećim svjetskim burzama. MSCI indeks svih svjetskih burzi potonuo je 3,7 posto, što je njegov najveći dnevni pad u 19 mjeseci.

Pritom su i na europskim burzama cijene dionica oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,98 posto, na 6.159 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,28 posto, na 7.928 bodova, a pariški CAC 3,66 posto, na 3.698 bodova.

Podijeli

Odgovori

Top