Smanjeni rizici u vezi financijske stabilnosti Hrvatske

Smanjeni rizici u vezi financijske stabilnosti Hrvatske

Nastavak ekspanzivnih monetarnih politika vodećih središnjih banaka utjecao je na dodatno snižavanje premije za rizik na svjetskim financijskim tržištima, navode iz HNB-a.

Takvo povoljno okružje utjecalo je i na premiju za rizik Hrvatske, pa je posljednje izdanje državne obveznice na međunarodnom tržištu od 1,25 milijardi eura, dosad rekordno izdanje u eurima, izdano uz prinos od svega 4,01 posto, najniži prinos na eursko izdanje dosad.

„U takvim se uvjetima rizik refinanciranja relativno visokog iznosa vanjskoga duga koji dospijeva u 2014. smanjuje“, poručuje središnja banka. Dodaju i kako je rizik za financijsku stabilnost smanjen i zahvaljujući ‘malo manje lošim’ makroekonomskim izgledima za domaće gospodarstvo.

„Djelomični oporavak strane potražnje doveo je do rasta izvoza u prvom tromjesečju 2014., a u uvjetima još potisnute domaće potražnje za cijelu se godinu očekuje povećanje viška na tekućem računu platne bilance na 1,9 posto BDP-a, što smanjuje rizike za stabilnost deviznog tečaja kune, koja je važna za financijsku stabilnost visokoeuroizirane ekonomije“, ocjenjuju u HNB-u.

Ipak, napominju da su rizici za financijsku stabilnost koji proizlaze iz domaće ekonomije još znatni, a povezani su s daljnjim izostankom gospodarskog rasta i još uvijek snažnorastućim javnim dugom.

Kako ističu, iako bi procedura prekomjernog deficita (EDP) trebala pružiti okvir za fiskalnu politiku koja će osigurati održivost javnog duga u idućem razdoblju, znatan rast državnog duga u proteklih nekoliko godina te dugotrajna recesija utječu na relativno lošu percepciju Hrvatske na međunarodnim financijskim tržištima.

„Ona se ogleda u relativno visokim premijama za rizik u odnosu na usporedive države te čini trošak financiranja gospodarstva visokoosjetljivim na promjene sklonosti ka riziku na svjetskim financijskim tržištima“, navode iz HNB-a.

Podijeli

Odgovori

Top