Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

U srpnju 10 posto jeftinija odjeća i obuća u odnosu na lipanj

U srpnju su potrošačke cijene u Hrvatskoj bile za 3,4 posto veće u odnosu na isti lanjski mjesec, što ukazuje na nastavak slabljenja inflacije, nakon što je u svibnju dosegnula najvišu razinu u zadnje tri godine, pokazuju danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

U srpnju su potrošačke cijene u Hrvatskoj bile za 3,4 posto veće u odnosu na isti lanjski mjesec, što ukazuje na nastavak slabljenja inflacije, nakon što je u svibnju dosegnula najvišu razinu u zadnje tri godine, pokazuju danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

Prema podacima DZS-a, u srpnju su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prosjeku bile niže u odnosu na svibanj za 1,0 posto, dok su u odnosu na srpanj prošle godine porasle za 3,4 posto.

To predstavlja nastavak blagog usporavanja inflacije na godišnjoj razini, s obzirom da je u svibnju ona iznosila 3,9 posto, što je bila njezina najviša razina od travnja 2009. godine, a u lipnju se blago spustila na 3,8 posto.

U srpnju su u odnosu na lipanj cijene dobara pale za 1,3 posto, dok su cijene usluga porasle za 0,3 posto.

Promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, u srpnju su u odnosu na lipanj najviše pale cijene odjeće i obuće, u prosjeku za 10,6 posto (sezonska sniženja), cijene prometa, u prosjeku 2,3 posto (niže cijene goriva za osobna vozila), cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva, za 0,5 posto (niže cijene ulja za loženje i plina u plinskim bocama i cisternama), te cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja, koje su u prosjeku niže za 0,1 posto.

Pad indeksa potrošačkih cijena ublažile su cijene rekreacije i kulture, koje su u prosjeku više u odnosu na lipanj za 1,3 posto (paket aranžmani), cijene ugostiteljskih usluga, za 0,4 posto, te cijene ostalih dobara i usluga, cijene prehrane i bezalkoholnih pića i cijene zdravstva, koje su u prosjeku po svakoj skupini više za 0,1 posto.

Istodobno su cijene alkoholnih pića i duhana, cijene komunikacija i cijene obrazovanja u srpnju 2012., u odnosu na lipanj 2012., u prosjeku ostale na razini cijena iz lipnja.

Na godišnjoj razini, rast potrošačkih cijena najviše je bio potaknut višim cijenama energije i goriva – za 18,6 posto, te stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva – za 12,8 posto. I cijene prehrane bilježe razmjerno visok godišnji rast od 4,3 posto, pri čemu su najviše rasle cijene voća (12,7 posto) i povrća (9,2 posto).

„S obzirom na slabu domaću potražnju i izostanak gospodarskog oporavka, pritisci na rast cijena na strani potražnje na domaćem tržištu izostaju. Ipak, povećanje stope PDV-a te poskupljenje električne energije i plina bit će do kraja godine vidljivo u godišnjim stopama rasta potrošačkih cijena. Stoga, iako je u prvih sedam mjeseci prosječan rast potrošačkih cijena iznosio 2,5 posto, za cijelu godinu očekujemo prosječnu godišnju stopu inflacije oko 3 posto“, ističu analitičari Raiffeisenbank Austria.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.