Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Siemens otpušta radnike i zatvara urede zbog uštede do četiri milijarde eura

Pojedinosti plana ušteda, koji bi po pisanju njemačkih medija mogao uključivati ukidanje tisuća radnih mjesta, bit će objavljeni 8. studenoga prilikom objave Siemensovih rezultata poslovanja. U planu je i moguće zatvaranje ureda u nekim od 190 zemalja gdje Siemens posluje kako bi fokus preusmjerili na one najprofitabilnije.

Pojedinosti plana ušteda, koji bi po pisanju njemačkih medija mogao uključivati ukidanje tisuća radnih mjesta, bit će objavljeni 8. studenoga prilikom objave Siemensovih rezultata poslovanja. U planu je i moguće zatvaranje ureda u nekim od 190 zemalja gdje Siemens posluje kako bi fokus preusmjerili na one najprofitabilnije.

Izvršni direktor njemačkog inženjerskog diva Siemensa sprema se menadžerima predstaviti program ušteda, koji bi uključivao otpuštanja i zatvaranje nekih tvrtkinih ureda s ciljem zaustavljanja pada dobiti, pogođene slabljenjem novih narudžbi zbog gospodarske krize u Europi, prenijeli su u četvrtak europski mediji.

Strategija Petera Loeschera o poticanju rasta uz pomoć infrastrukturnih i energetski štedljivih proizvoda očigledno nije donijela željene rezultate i analitičari očekuju da će menadžerima koji bi se danas trebali okupiti u Berlinu predstaviti plan ušteda u iznosu od dvije do četiri milijarde eura. Za neke menadžere taj bi program mogao značiti i otkaz ugovora.

Pojedinosti plana ušteda, koji bi po pisanju njemačkih medija mogao uključivati ukidanje tisuća radnih mjesta, bit će objavljeni 8. studenoga prilikom objave Siemensovih rezultata poslovanja. Očekuje se da će poslovno izvješće pokazati slabljenje tromjesečne bruto profitne marže na 27,6 posto, što je njezina najniža razina u dvije godine, budući da je rast prihoda usporio na 4,0 posto.

U planu je i moguće zatvaranje ureda u nekim od 190 zemalja gdje Siemens posluje kako bi fokus preusmjerili na one najprofitabilnije.

Njemačka je dosad relativno uspješno odolijevala dužničkoj krizi u eurozoni, a okosnicu njezina gospodarskog rasta činio je izvoz uspješnih industrijskih kompanija.

Očekivano usporavanje rasta prihoda u fiskalnom četvrtom tromjesečju Siemens, najveće tvrtke u Njemačkoj po tržišnoj vrijednosti i jednog od najvećih tamošnjih poslodavaca, upućuje pak na zaključak da kriza pogađa potražnju za njemačkim robama.

“Postalo je očito da se iznova produbio jaz između profitnih marža Siemensa i njegovih konkurenata”, kratko tumači analitičar banke HSBC Michael Hagmann.

Loescher je 2007. godine preuzeo čelno mjesto u Siemensu u vrijeme dok je tvrtku potresao skandal zbog podmićivanja. Smanjio je imovinu i pokrenuo ulaganja u područja rasta. Prošle godine je izjavio da će godišnji prihodi kroz nekoliko godina dosegnuti 100 milijardi eura, nasuprot 76 milijardi u 2010.

Taj rast ipak nije držao korak s investicijama zbog slabijeg od očekivanog oporavka globalnog gospodarstva. Siemens je tako u srpnju izvijestio o izrazitom padu novih narudžbi, što je povećalo pritisak na Loeschera da poduzme odgovarajuće mjere.

Loescher, prvi ‘autsajder’ u 160-godišnjoj povijesti kompanije na kormilu Siemensa, kaže da njegova strategija nije pogrešna no da će gospodarstvu za oporavak biti potrebno još neko vrijeme.

Krajem lipnja Siemens je imao 410 tisuća zaposlenih, od čega 129 tisuća u matičnoj Njemačkoj, što ga svrsta u red najvećih njemačkih poslodavaca, nakon Volkswagena i Deutsche Post DHL-a.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.