Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Sindikat medicinskih sestara: Prijavit ćemo ravnatelje koji rade pritisak na štrajkače [VIDEO]

Nedopustiv je takav mobing u jednoj uljuđenoj državi, rekla je Prašnjak na konferenciji za novinare dodavši kako je to podsjeća na “diktaturu koja se provodila u Sovjetskom Savezu”.

Nedopustiv je takav mobing u jednoj uljuđenoj državi, rekla je Prašnjak na konferenciji za novinare dodavši kako je to podsjeća na "diktaturu koja se provodila u Sovjetskom Savezu".

Svi ravnatelji bolnica koji rade pritisak na štrajkače bit će prijavljeni i novčano kažnjeni, poručila je danas predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara Anica Prašnjak ustvrdivši kako se prvog dana štrajka u bolnicama provodi “neizdrživ pritisak i teror” nad njihovim članstvom.

Nedopustiv je takav mobing u jednoj uljuđenoj državi, rekla je Prašnjak na konferenciji za novinare dodavši kako je to podsjeća na “diktaturu koja se provodila u Sovjetskom Savezu”.

Pojedini ravnatelji bolnica samovoljno tumače zakon i naputke Ministarstva zdravlja, postrojavaju sestre i traže da popisuju štrajkaše imenom i prezimenom, prijeteći raskidom ugovora o radu, rekla je Prašnjak, no odbila je precizirati o kojim se zdravstvenim ustanovama radi.

Premijeru Zoranu Milanoviću i Vladi poručila je da ni “medicinske sestre nisu krpe za brisanje poda”, te da neće dopustiti da se na takav način krši zakon i njihovo dostojanstvo.

Sve ravnatelje koji krše zakon i naputke Ministarstva sindikat će, kaže, pojedinačno prijaviti inspektorima rada i bit će novčano kažnjeni. A prijave će slati i međunarodnim sindikalnim organizacijama, sudovima i Europskom parlamentu.

[infopunkt 7178 2]

”Što nas više gaze mi smo otporniji”, rekla je Prašnjak naglašavajući kako su navikli raditi i rintati u nemogućim uvjetima.

[infopunkt 7178 4]

Izjavila je kako na jednu medicinsku sestru dolazi 50 ljudi.

[infopunkt 7178 5]

[infopunkt 7178 6]

”Naš sindikat je već poduzeo i poduzeti će dodatne određene mjere”, kazala je istaknuvši, ”Sve ćemo ih pojedinačno prijaviti Državnom inspektoratu te će uz novčane kazne za sve tražiti objektivnu i subjektivnu odgovornost”.

[infopunkt 7178 3]

Govoreći o odazivu, rekla je da su bolnički hodnici prazni te da su zadovoljni podrškom građana. Po dosadašnjim podacima, stopostotni je odaziv u dubrovačkoj i pakračkoj bolnici, a u dječjoj bolnici u Klaićevoj u Zagrebu i osječkom KBC-u 60 do 70 posto.

[infopunkt 7178 7]

Poručila je i da će sindikat tražiti da se vrijeme provedeno u štrajku plati kao rad subotom i nedjeljom. “Imamo pravo da nam se plati i vrijeme provedeno u štrajku, jer radimo kao nedjeljom, pa ćemo vidjeti kako će sudovi presuditi”, rekla je Prašnjak.

Istaknula je da sindikat nije spreman s resornim ministarstvom potpisati nikakav ugovor koji sestrama ne bi jamčio prava kakva su imale do lipnja, kada im je poništen prethodni kolektivni ugovor.

Odbacila je nagađanja da je došlo do razmiloilaženja između sindikata liječnika i sestara i poručila da će ostati zajedno u štrajku do ispunjenja zahtjeva.

Građani neće biti životno ugroženi, ali želimo poslati jasnu poruku Vladi da radnici u ovoj državi imaju pravo na dostojanstven život i primanja, poručila je Prašnjak.

[infopunkt 7178 8]

Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Ovo su tretmani koji će vas prema izboru vrhunskih wellness stručnjaka iz Terma Olimia najbolje regenerirati.

Lifestyle

Danas govorimo o snazi koju nema svatko, o snazi duha. Govorimo o mentalno jakim ljudima.

Lifestyle

Meetup je okupio više od 120 sudionika, a druženje startupaša u okviru networkinga produljilo se do iza ponoći.

Ekonomija

Atos Hrvatska, strateški partner projekta i svjetski lider u području digitalne transformacije te Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), najavili su početak projekta eHZZO...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.