Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Sindikat Preporod: ‘Vlada šalje lažnu poruku o povećanju plaća’ [VIDEO]

U prostorima Sindikata Preporod održana je tiskovna konferencija pod nazivom ‘Neizvjesnost i nepravda’ uoči isteka važenja osnovnoškolskog i srednjoškolskog kolektivnog ugovora i izmjene Uredbe o koeficijentima složenosti poslova u javnim službama.

U prostorima Sindikata Preporod održana je tiskovna konferencija pod nazivom 'Neizvjesnost i nepravda' uoči isteka važenja osnovnoškolskog i srednjoškolskog kolektivnog ugovora i izmjene Uredbe o koeficijentima složenosti poslova u javnim službama.

Kako je danas zadnji dan važenja osnovnoškolskog i srednjoškolskog kolektivnog ugovora, Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod sazvao je konferenciju kojom su ukazali na manjak volje od strane Vlade RH i nedovoljan napor reprezentativnih sindikata, što je dovelo do izmjene važnih pitanja radnog odnosa.

Otkaz granskog kolektivnog ugovora kroz smanjenje plaća pogodio je nenastavno osoblje te učitelje s više od 30 godina radnog staža, time što je ukinuto povećanje plaća na temelju vjernosti službi od 4, 8 i 10 posto.

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić upozorava kako je najavljeno povećanje nastavničkih i učiteljskih plaća netočno te da se potez Vlade treba nazvati korekcija.

‘Ne radi se o povećanju plaća nego korekciji, jer nastavnicima do 20 godina staža plaća raste za oko 4 posto, onima koji imaju između 20 i 30 godina staža plaće ostaju iste, dok učiteljima s više od 30 godina staža plaće se smanjuju za oko 4 do 6 posto’, ističe Stipić.

[infopunkt 7985 2]

Ukoliko Vlada i sindikati ne pronađu rješenje, nastavničkom osoblju prijeti dodatno smanjivanje plaća u travnju, dok će se pojedinim zaposlenicima smanjiti i za 40 posto, ističu u Preporodu.

‘Ovakvim se rješenjem Vlada, osim što šalje lažnu poruku o povećanju učiteljskih plaća, definitivno obračunava s ‘ostacima ostataka’ instituta vjernosti službi u školama’, zaključuje Sindikat preporod.

[infopunkt 7985 3]

Napisao

Pročitajte još:

Financije

Globalna konzultantsko-revizorska tvrtka EY provela je opsežnu analizu europskog gospodarstva tijekom prvog tromjesečja 2023. i dala svoja predviđanja za ekonomska kretanja u tekućoj godini

Poduzeća

Unaprjeđenje materijalnih prava radnika kontinuirani je proces kojem Plava Laguna uvijek pristupa na sustavan i transparentan način.

Financije

Prema podacima servisa MojaPlaća, u prvom kvartalu 2023. godine prosječna mjesečna neto plaća (s uključenim dodacima na plaću) u Hrvatskoj je iznosila 1.096 euro, što je 6% više...

Ljudski resursi

Prema podacima servisa MojaPlaća, u 2022. godine prosječna mjesečna neto plaća (s uključenim dodacima na plaću) u Hrvatskoj je iznosila 7.522 kune (998 eura), što je 5% više...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.