Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Sindikat Preporod: ‘Vlada šalje lažnu poruku o povećanju plaća’ [VIDEO]

U prostorima Sindikata Preporod održana je tiskovna konferencija pod nazivom ‘Neizvjesnost i nepravda’ uoči isteka važenja osnovnoškolskog i srednjoškolskog kolektivnog ugovora i izmjene Uredbe o koeficijentima složenosti poslova u javnim službama.

U prostorima Sindikata Preporod održana je tiskovna konferencija pod nazivom 'Neizvjesnost i nepravda' uoči isteka važenja osnovnoškolskog i srednjoškolskog kolektivnog ugovora i izmjene Uredbe o koeficijentima složenosti poslova u javnim službama.

Kako je danas zadnji dan važenja osnovnoškolskog i srednjoškolskog kolektivnog ugovora, Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod sazvao je konferenciju kojom su ukazali na manjak volje od strane Vlade RH i nedovoljan napor reprezentativnih sindikata, što je dovelo do izmjene važnih pitanja radnog odnosa.

Otkaz granskog kolektivnog ugovora kroz smanjenje plaća pogodio je nenastavno osoblje te učitelje s više od 30 godina radnog staža, time što je ukinuto povećanje plaća na temelju vjernosti službi od 4, 8 i 10 posto.

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić upozorava kako je najavljeno povećanje nastavničkih i učiteljskih plaća netočno te da se potez Vlade treba nazvati korekcija.

‘Ne radi se o povećanju plaća nego korekciji, jer nastavnicima do 20 godina staža plaća raste za oko 4 posto, onima koji imaju između 20 i 30 godina staža plaće ostaju iste, dok učiteljima s više od 30 godina staža plaće se smanjuju za oko 4 do 6 posto’, ističe Stipić.

[infopunkt 7985 2]

Ukoliko Vlada i sindikati ne pronađu rješenje, nastavničkom osoblju prijeti dodatno smanjivanje plaća u travnju, dok će se pojedinim zaposlenicima smanjiti i za 40 posto, ističu u Preporodu.

‘Ovakvim se rješenjem Vlada, osim što šalje lažnu poruku o povećanju učiteljskih plaća, definitivno obračunava s ‘ostacima ostataka’ instituta vjernosti službi u školama’, zaključuje Sindikat preporod.

[infopunkt 7985 3]

Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

Prema podacima servisa MojaPlaća, u 2022. godine prosječna mjesečna neto plaća (s uključenim dodacima na plaću) u Hrvatskoj je iznosila 7.522 kune (998 eura), što je 5% više...

Ljudski resursi

Do nepredviđene zvonjave naših telefona najčešće dolazi zbog izvanrednih situacija na poslu, primjerice hitnih upita klijenata koje je potrebno riješiti, 'uskakanja u cipele' kolege...

Ljudski resursi

Iako su prošle godine na prvom mjestu faktora kojima se vodimo kod odabira novog posla bili međuljudski odnosi, ove je godine inflacija očito odradila...

Ljudski resursi

Prema anketi, većina zaposlenih u Hrvatskoj svoj posao obavlja u okolinama koje, službeno ili prešutno, brane javno komentiranje plaća među zaposlenicima.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.