Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Skuplja energija podigla cijene industrijskih proizvoda

Cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u Hrvatskoj u veljači ove godine bile su niže za 0,1 posto u usporedbi sa siječnjem, dok su u odnosu na prošlogodišnju veljaču više za 2,7 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u Hrvatskoj u veljači ove godine bile su niže za 0,1 posto u usporedbi sa siječnjem, dok su u odnosu na prošlogodišnju veljaču više za 2,7 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

U prva dva mjeseca ove godine prema istom razdoblju lani cijene industrijskih proizvoda bile su više za 2,8 posto.

Proizvođačke su cijene u veljači ove u odnosu na prosinac prošle godine bile više za 1,2 posto.

Energija skuplja 12,6 posto

Statistika prema glavnim industrijskim grupacijama pokazuje da je na rast proizvođačkih cijena na godišnjoj razini utjecao rast cijena energije koje su u veljači ove godine u odnosu na veljaču prošle godine više za 12,6 posto.

Istodobno su pak proizvođačke cijene intermedijarnih proizvoda, osim energije te netrajnih proizvoda za široku potrošnju u veljači ove u odnosu na isti mjesec prošle godine pale za 0,4 posto, kod trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,9 posto, dok su kod kapitalnih proizvoda pale za 1,2 posto.

Po djelatnostima, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u prerađivačkoj industriji u veljači ove godine porasle su u odnosu na prošlogodišnju veljaču za 2,5 posto.

U opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji proizvođačke cijene porasle su za tri posto, u opskrbi vodom za 2,7 posto, a u rudarstvu i vađenju za 0,4 posto.

Najveći pad cijena u informatici

U sklopu prerađivačke industrije, proizvođačke cijene su u veljači na godišnjoj razini najviše pale u proizvodnji računala, elektroničkih i optičkih proizvoda, za 10,5 posto, proizvodnji proizvoda od plastike i gume (8,4 posto) i u proizvodnji kože (5,7 posto).

Proizvođačke su cijene istodobno najviše porasle u proizvodnji duhanskih proizvoda (29,1 posto), proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda (19,8 posto), proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda (9,6 posto) i  proizvodnji tekstila (6,7 posto).

Napisao

Pročitajte još:

Nekretnine

Kupnja kvalitetne nekretnine na dobroj lokaciji uvijek je bila dobra investicija, s obzirom da se takve mogu brzo iznajmiti ili prodati.

Energetika

HGK potpisala sporazume o suradnji sa španjolskim partnerima kako bi se hrvatskim tvrtkama olakšao pristup poslovima s fuzijom.

Novosti

Energetski certifikat nešto je što obavezno morate tražiti prilikom gledanja stanova za kupnju ili nabaviti za postojeći stan.

Energetika

Velike korporacije jednosmjerno su se kladile na obnovljivu energiju: svake godine sve više.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.