Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Slobodno vas pitam, što za vas znači Europska unija?

Imate li dovoljno informacija i predodžbu što nas to čeka u Europskoj uniji? Što možemo prodati? Što možemo ponuditi? Jesmo li dovoljno konkurentni? O kakvom se tržištu radi? S kakvim karakteristikama, specifičnostima, zakonima … Koja prava imamo kao zemlja članica?

Imate li dovoljno informacija i predodžbu što nas to čeka u Europskoj uniji? Što možemo prodati? Što možemo ponuditi? Jesmo li dovoljno konkurentni? O kakvom se tržištu radi? S kakvim karakteristikama, specifičnostima, zakonima … Koja prava imamo kao zemlja članica?

Puno je pitanja, a zaista malo odgovora. No, informiranost hrvatskih građana provest će Delegacija Europske unije u Hrvatskoj i hrvatska tijela izvršne vlasti …

Dakle, riječ je o najvećem pojedinačnom tržištu u svijetu prema snazi BDP-a koje otvara brojne mogućnosti, posebno konkurentnim gospodarstvima. Gospodarskim i političkim partnerima Hrvatske jamči dobre političke mogućnosti suradnje. Europska unija vodeći je svjetski izvoznik roba i usluga, ali i vodeći svjetski investitor i primatelj investicija. Do ulaska u punopravno članstvo u srpnju 2013. godine, upozoravaju stručnjaci, treba prilagoditi radno zakonodavstvo, podići učinkovitost javnog sektora, pravosuđa i obrazovnog sustava.

Ulaskom u EU za Hrvatsku, uz ostalo, događaju se promjene u trgovinskoj, industrijskoj i politici zaštite tržišnog natjecanja. Na uvoz i izvoz proizvoda između Hrvatske i država članica ukidaju se carine i kvote pri čemu nema razdoblja za prilagodbu . Usto Hrvatska preuzima carinski i trgovinski režim EU, a prestaju vrijediti i ugovori o slobodnoj trgovini koje je Hrvatska sklopila sa zemljama CEFTA-e, EFTA-e, Turskom i drugima. Međunarodna razmjena sa zemljama regije će se pak odvijati europskim propisima i Sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju koje te države budu potpisale ili imaju potpisane.

Hrvatska pritom neće moći sklapati bilateralne ugovore o slobodnoj trgovini.

Ulaskom Hrvatske u Europsku Uniju, otvaraju se nove mogućnosti sufinanciranja putem korištenja sredstava iz strukturnih fondova i kohezijskog fonda. Na raspolaganju će nam biti znatno veća sredstva te će se značajno povećati i raspon mogućih područja ulaganja.

Mi ćemo sve to napraviti! Naravno, nadajući se da će EU prevladati probleme i da će zajedničko tržište opstati. Jer kako to kod nas obično bude mi promjene radimo radi drugih, a ne radi nas.

I taj stav i razmišljanje morat ćemo mijenjati.

Što se događa u Europskoj uniji? A, gdje je tu poduzetništvo?

Znači, radi se o velikom tržištu s 500 milijuna potencijalnih kupaca gdje mala i srednja poduzeća čine osnovu poduzetništva. 23 milijuna malih i srednjih poduzeća u Uniji čine 75 milijuna radnih mjesta i 99 posto svih poduzeća. Na temelju načela “prvo misliti na malo”, EU kreira pravila o državnim potporama koja uzimaju u obzir potrebe malih i srednjih poduzeća. EU definicija malih i srednjih poduzeća obuhvaća i obrtnike: „Poduzeće je bilo koje tijelo koje se bavi nekom gospodarskom aktivnosti, bez obzira na svoj pravni oblik.”

EU također potiče edukaciju u školama o vrijednostima poduzetništva. Ženama i pripadnicima etničkih manjina koji žele pokrenuti vlastiti posao pruža potporu kreiranu prema njihovim potrebama.

Izvršna agencija za tržišno natjecanje i inovacije (EACI) upravlja mrežom centara koji pružaju podršku malim i srednjim poduzećima unutar i izvan Europske unije koja traže informacije o politikama i programima Europske unije.

Hrvatski će poduzetnici vrlo jednostavno moći osnivati tvrtke u drugim državama. U planu je donošenje uredbe o »europskom d.o.o.-u« čiji bi minimalni temeljni kapital trebao biti jedan euro. Jeftino pokretanje posla potaknulo je njemačke poduzetnike da masovno otvaraju tvrtke u Velikoj Britaniji. U Njemačkoj je, minimalan temeljni kapital za osnivanje 25.000 eura, dok se u Velikoj Britaniji trgovačko društvo »limited – Ltd« može otvoriti već s 20 funti.

Zato je 70.000 njemačkih poduzetnika pokrenulo tvrtke u Velikoj Britaniji s podružnicama u Njemačkoj. Njemačka je stoga unilateralno mijenjala svoje zakone i omogućila da se d.o.o. može otvoriti s temeljnim kapitalom od jednog eura.

Nekoliko činjenica …. samo tako da znamo koliko nam je značajno tržište Europske unije

Zemlje EU najzastupljenije su u robnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom, na njih otpada oko 60 posto hrvatskog robnog izvoza i uvoza.

Stranih izravnih ulaganja u Hrvatsku najviše dolazi iz država EU-a. Najveće banke u Hrvatskoj u većinskom vlasništvu banaka iz zemalja EU. Turisti nam također dolaze iz Europske unije, a na njih otpada također više od 60 posto svih inozemnih noćenja. Među stranim turistima u Hrvatskoj prednjače gosti iz Njemačke. Od više od 53 milijuna noćenja stranih turista u prvih devet mjeseci ove godine na njemačke goste otpada čak 22,6 posto.

Slijede turisti iz susjedne Slovenije sa udjelom od 11,8 posto u ukupnom broju noćenja, potom gosti iz Italije sa udjelom od 9,2 posto, Austrije 8,8 posto, Češke 8,2 posto.

Hrvatski robni izvoz u zemlje EU-a u prvih deset mjeseci ove godine iznosio je 4,4 milijarde eura, što predstavlja 59,9 posto ukupnog izvoza, a smanjen je za 2,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Uvoz iz EU-a je istodobno iznosio 7,5 milijardi eura (što je udio od 60,6 posto u ukupnom uvozu) i povećan je za 2,2 posto.

Po veličini hrvatskog i izvoza i uvoza na prvom je mjestu Italija, zatim BiH , a na trećem je mjestu Njemačka.

Austrija je na prvom mjestu po veličini izravnih inozemnih ulaganja u Hrvatsku.

A, jesmo li stvarno spremni?


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.