Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Slovenija ratificira hrvatski pristupni pregovor

Svečanom proglašenju rezultata ratifikacije nazočit će u slovenskom parlamentu u Ljubljani na poziv slovenske vlade premijer Zoran Milanović i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Nova slovenska premijerka Alenka Bratušek izjavila je da se veseli skorom ulasku Hrvatske u EU jer je to i u slovenskom interesu, te da članstvo obiju država u EU-u otvara vrata za nove mogućnosti suradnje.

Svečanom proglašenju rezultata ratifikacije nazočit će u slovenskom parlamentu u Ljubljani na poziv slovenske vlade premijer Zoran Milanović i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Nova slovenska premijerka Alenka Bratušek izjavila je da se veseli skorom ulasku Hrvatske u EU jer je to i u slovenskom interesu, te da članstvo obiju država u EU-u otvara vrata za nove mogućnosti suradnje.

Slovenski parlament u utorak će ratificirati hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom, a svečanom proglašenju ratifikacije u parlamentu nazočit će uz visoke slovenske dužnosnike i hrvatski premijer Zoran Milanović. Do ratifikacije dolazi nakon što se sve donedavno činilo da je na vidiku novo zaoštravanje odnosa dviju susjednih država jer je Ljubljana taj čin uvjetovala bilateralnim pitanjem Ljubljanske banke, a sve u ozračju prijeteće političke krize u Sloveniji u kojoj su se spominjali prijevremeni izbori i raspuštanje parlamenta.

Svečanom proglašenju rezultata ratifikacije nazočit će u slovenskom parlamentu u Ljubljani na poziv slovenske vlade premijer Zoran Milanović i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Nova slovenska premijerka Alenka Bratušek izjavila je da se veseli skorom ulasku Hrvatske u EU jer je to i u slovenskom interesu, te da članstvo obiju država u EU-u otvara vrata za nove mogućnosti suradnje. Dugogodišnji spor oko neisplaćene devizne štednje Ljubljanske banke Zagreb zaoštren je početkom prošle godine s nastupom vlade Janeza Janše, premda se očekivalo da će ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji biti formalnost i da se u odnosima Zagreba i Ljubljane neće ponoviti neugodna epizoda iz 2009. godine.

Tada je vlada Boruta Pahora na više mjeseci blokirala pristupne ugovore Hrvatske s EU-om zbog graničnog prijepora, unatoč stajalištu ostalih članica da je riječ o bilateralnom pitanju koje se ne smije unositi u pristupni proces, te unatoč jakim diplomatskim pritiscima koji su na kraju doveli do arbitražnog sporazuma pošto je u Hrvatskoj pregovore preuzela nova premijerka Jadranka Kosor. Pitanje Ljubljanske banke i tužbi koje su protiv nje za dio štednje isplaćen iz hrvatskog javnog duga uz punomoć hrvatske vlade bile pokrenule Privredna banka Zagreb i Zagrebačka banka otvorio je već prilikom svog prvog posjeta Zagrebu slovenski šef diplomacije Karl Erjavec, no tada se to nije činilo tako dramatičnim problemom.

Na Croatia summitu u Dubrovniku nekoliko mjeseci kasnije Erjavec se s hrvatskom ministricom Pusić složio da se za traženje rješenja na ekspertnoj razini imenuju ugledni financijski stručnjaci Zdravko Rogić i France Arhar, ali je nakon nekoliko takvih sastanaka zaoštrio stajalište, inzistirajući da Hrvatska tužbe protiv Ljubljanske banke mora povući jer u suprotnom riskira ostanak pred vratima EU-a. Potencijalna kriza u odnosima Zagreba i Ljubljane zbog zaoštravanja pitanja Ljubljanske banke postala je još realnijom krajem prošle godine, kad je susjedna država ušla u političku turbulenciju. Javne prosvjede protiv političkih elita i Janšine vlade isprovocirala je sve lošija ekonomska situacija u državi, a pogoršali su se i odnosi snaga unutar vladajuće koalicije sastavljene od čak pet stranaka.

 


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Lifestyle

Što su o inspiraciji rekli pisci, pjesnici, skadatelji...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.