Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Poslovne financije

Složeni financijski proizvodi bit će jednostavniji i transparentniji

Više od 80 posto čelnika financijske industrije smatra da se složeni financijski proizvodi neće vratiti na tržište barem još sljedeće tri godine, a 40 posto ih vjeruje da će za to biti potrebno najmanje pet godina, ističe se u ponedjeljak u globalnom istraživanju konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte, koje prenosi Hina.

Više od 80 posto čelnika financijske industrije smatra da se složeni financijski proizvodi neće vratiti na tržište barem još sljedeće tri godine, a 40 posto ih vjeruje da će za to biti potrebno najmanje pet godina, ističe se u ponedjeljak u globalnom istraživanju konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte, koje prenosi Hina.

Pritom se većina ispitanika slaže da će nakon povratka na tržište financijski proizvodi biti jednostavniji, transparentniji i pod većom kontrolom, navode u Deloitteu.

Mirovinski fondovi kao sigurna luka

Osiguravajuće tvrtke vjerojatno će se usredotočiti na prodaju polica životnog osiguranja više nego na prodaju obveznog osiguranja, kako bi generirale pozitivniji novčani tok, pokazalo je istraživanje. Umjesto složenih proizvoda, ističe Deloitte, investicijsko će se bankarstvo orijentirati na mirovinske fondove budući da su stabilni i bez velikih oscilacija u pogledu rizika.

Jedno od pitanja u Deloitteovu istraživanju odnosilo se na zabrinutost vodećih ljudi u financijskoj industriji glede izvora financiranja, s obzirom na usporavanje tržišta kapitala.

Očekivano je većina, odnosno 76 posto ispitanika, iskazala zabrinutost oko mogućnosti osiguranja stabilnijih izvora financiranja u trenutačnim okolnostima na tržištu, dočim ih je čak 20 posto izrazilo “veliku zabrinutost”.

Razdoblje bez financijskih poluga

Svi se ispitanici slažu da je razdoblje visokih koeficijenta financiranja gotovo ili barem na neko vrijeme prekinuto te da je pred financijskim institucijama doba smanjene razine zaduživanja (deleveraging).

Pitanja tokova novca i upravljanja rizicima, kako dalje ističe Deloitte, izbila su u prvi plan, kako za banke tako i za osiguravatelje, što znači da je zaustavljeno širenje njihova poslovanja, ali i da su prinuđeni na redefiniranje cijena svojih proizvoda.

Jača kontrola države

Zanimljivo je, navodi dalje Deloitte, kako 12 posto ispitanika smatra da će državne uprave “neograničeno dugo” značajnije podupirati financijske institucije, dočim ih gotovo polovica (46 posto) vjeruje da će se državni utjecaj smanjiti za tri do pet godina.

– Većina se ispitanika slaže da, kratkoročno gledajući, postoje značajne koristi od državnih intervencija budući da one osiguravaju daljnji potencijalni pristup kapitalu, utječu na stabiliziranje cijena i omogućuju neometano poslovanje. Međutim, ispitanici su zabrinuti da bi dugoročnija državna potpora mogla štetiti konkurentnosti, budući da bi vlade mogle uspostaviti preveliku kontrolu i operativna ograničenja – napominje Ivan Fabijančić, direktor u Odjelu za financijsko savjetovanje u Deloitteu.

Istraživanje je objavljeno pod naslovom “Preobrazba globalne financijske industrije”, provedeno je u veljači ove godine, a obuhvatilo je 93 čelnika iz svih segmenata financijske industrije u 20 zemalja.

Napisao

Pročitajte još:

Novosti

International Tax Review (ITR) drugu je godinu za redom Deloitteovoj mreži društava u Europi dodijelio nagradu za poreznog savjetnika godine.

Novosti

Banka.hr i Deloitte organizirali su u srijedu okrugli stol „U društvu najvećih“ na kojem su prezentirali rezultate rangiranja 500 najvećih kompanija Srednje Europe. Distributer...

Ekonomija

Prema trećem „Izvještaju o aktivnostima istraživanja i razvoja“ [1], kojeg je objavila konzultantsko-revizorska tvrtka Deloitte, većina tvrtki planira zadržati postojeću ili povećati razinu ulaganja...

Novosti

Deloitte najavljuje početak procesa registracije na natječaj za izbor tehnoloških tvrtki s najbržim rastom u Srednjoj Europi - “Technology Fast 50”.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.