Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Predstavljamo

Smart Cities 2022.: Novi veliki projekti u gradovima i prilike koje donose

Pametna zelena transformacija već je zahvatila Hrvatsku, no nove nedaće koje su se pojavile donijele su i nove prilike koje omogućuju neslućeno ubrzanje.

Izgradnja novog vrlog, energetski čistog i nadasve pametnog svijeta glavni je strateški prioritet Europske unije, a sve kreće od najmanjih jedinica koje ga tvore – JLS i gradova. Pametna zelena transformacija već je zahvatila Hrvatsku, no nove nedaće koje su se pojavile donijele su i nove prilike koje omogućuju neslućeno ubrzanje. Kako ih spremno dočekati i mudro iskoristiti saznajte 6. travnja na osmoj Liderovoj konferenciji Smart Cities – pametnim rješenjima do održivog grada.

Kvalitetno upravljanje temeljem održivih strategija, odgovornost, transparentnost, sudjelovanje građana, kao i smanjenje emisija štetnih plinova važni su čimbenici kako bi se osigurao održivi napredak gradova. Podizanje kvalitete života u gradovima kao glavni cilj zahtijeva i energetsku učinkovitost, zbrinjavanje otpada, ali i pametnu mobilnost i digitalizaciju uz inovativna tehnološka rješenja. Sve su to planovi koji se u mnogim gradovima tek trebaju realizirati, no neki su hrvatski gradovi već predvodnici u implementaciji pametnih i održivih rješenja na svojim ulicama, ali i u svojim upravama.

Kako je Cres postao začetnik energetske tranzicije, održivosti i prelaska na niskougljični i neugljični način života, i to prvi među europskim otocima? Na koji način je Poreču pošlo za rukom da u posljednjih sedam godina realizira investicije za održive projekte u iznosu od 12,4 milijuna kuna, te za njih ostvarili stopu sufinanciranja više od 66 posto? Zašto je varaždinska gradska komunalna tvrtka Varkom ozbiljno počela ulagati u solarnu energiju, a Karlovac se počeo fokusirati na iskorištavanje energije sunca putem fotonaponskih elektrana i potencijala geotermalnih izvora energije? Mnogi hrvatski gradovi već imaju transparentan gradski proračun, a od Osijeka do Rijeke niču brojni drugi pametni gradski projekti. O tome i brojnim drugim temama govorit će čelni ljudi hrvatskih gradova na Liderovoj konferenciji Smart Cities koja će se održati 6. travnja 2022., uživo na Zagrebačkom velesajmu.

U raspravi o inovacijama gradonačelnici Neven Bosilj (Varaždin), Marko Filipović (Rijeka),  Damir Mandić (Karlovac) i Željko Turk (Zaprešić i Udruga gradova) predstavit će nove projekte te primjere upravljanja gradovima i inovacijama radi poboljšanja kvalitete života njihovih stanovnika. Također se očekuje i dolazak zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića (tbc).

Kako pametna rješenja funkcioniraju u praksi i kako do održivog razvoja urbanih sredina otkrit će gradonačelnici Marin Gregorović (Cresa), Petra Škrobot (Samobor), Loris Peršurić (Poreč), Dario Zurovec (Sveta Nedelja) i Zvonimir Novosel (Jastrebarsko) te poduzetnici Tomislav Kenežević (Libusoft Cicom) i Hrvoje Sagrak (InfoDom).

Kao inozemni primjer, gradska vijećnica španjolskog grada Bilbaa Oihane Aguirregoitia predstavit će pametna rješenja zahvaljujući kojima je Bilbao svrstan među top 10 ‘najpametnijih’ svjetskih gradova.

Kako IT alate iskoristiti za energetsku obnovu gradova ispričat će Maja Božičević Vrhovčak s Energetskog instituta Hrvoje Požar, dok će direktorica i predsjednica HUP-ove Udruge profesionalaca u fondovima EU (HUP EUPRO) Ana Fresl objasniti kako financirati pametne i zelene projekte u gradovima te koji su sve mogući izvori financiranja. Uz to, održat će se i radionica o financiranju pametnih projekata na kojoj će Valentina Galijan, Goran Momčinović i Veronika Petrović iz tvrtke Apsolon predstaviti strateški okvir kojim su regulirana sredstva i proći kroz programe i izvore financiranja iz kojih bi se mogla financirati smart city rješenja.

Također ćemo čuti i iskustva dobavljača i pružatelja pametnih usluga, tvrtke koje svojim rješenjima pridonose uspješnoj integraciji inovacija u gradovima, što u konačnici vodi do održivosti i podizanja kvalitete života u gradovima poput pametnog prometa u pametnom gradu o čemu će nam nešto više reći Marina Pavlić (Odašiljači i veze).

Konferencija će okupiti predstavnike gradova, poduzetnike koji nude pametna rješenja, akademsku zajednicu i javni sektor kako bi zajednički pronašli odgovore na goruća pitanja i detektirali kvalitetne primjere implementacije pametnih rješenja u praksi.

Osigurajte svoje mjesto na konferenciji uz prethodnu prijavu prijavu.


Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.