Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Energetika

Solarnu energiju čeka svijetla budućnost

Solarna energija bi, kako se predviđa, do 2050.godine trebala osiguravati čak jednu četvrtinu električne struje potrebne za napajanje svijeta, stoji u izvješću IEA-e, Međunarodne agencije za energiju. Tako se solarna energija i tehnologija profiliraju u najbolje alternative fosilnim gorivima.

Solarna energija bi, kako se predviđa, do 2050.godine trebala osiguravati čak jednu četvrtinu električne struje potrebne za napajanje svijeta, stoji u izvješću IEA-e, Međunarodne agencije za energiju. Tako se solarna energija i tehnologija profiliraju u najbolje alternative fosilnim gorivima.

Oko 11 posto tih ‘zaliha’ struje stvarat će se solarnim pločama na kućama i poslovnim zgradama, a drugih 11 posto stvarat će se u solarnim centralama. Danas se tek malih 0,5 posto električne energije dobiva preko solarnih sustava, ali to će se morati hitno i drastično povećati ako se misli smanjiti ispuštanje stakleničkih plinova, navodi IEA.

Eko-friendly energija

Nobuo Tanaka, izvršni direktor IEA-e, objasnio je da solarna energija nudi svijetlu perspektivu u smislu povećanja energetske sigurnosti istovremeno smanjujući emisiju CO2 za gotovo šest milijardi tona do 2050. godine. Prema analizama stručnjaka iz IEA-e, budući uspjesi solarnih energetskih centrala, takozvanih CPS-ova (Concentrating Solar Power) i solarnih fotovolatika (tehnologija pretvaranja solarne energije izravno u električnu struju) ovisit će o razvitku transportnih linija za distribuciju energije, ali Agencija predviđa da će CPS biti konkurentan s nuklearkama i energetskim postrojenjima koja koriste ugljen već 2030.

Očekivano, SAD bi trebale biti najveći proizvođač električne energije u kontekstu CPS-a. Iza njih dolaze Indija i sjeverni dio Afrike iz kojeg bi se trebala napajati Europa. Profesor Philip Eames, direktor Centra za tehnologiju sustava obnovljive energije pri Sveučilištu Loughborough iz Velike Britanije, smatra da je solarna energija najbolja alternativa fosilnim gorivima.

Dajući izjavu za CNN, profesor Eames je napomenuo kako se s razvojem tehnologije prijašnja predviđanja vezana za solarnu energiju sve više ostvaruju. „Realno gledajući, solarna energija ima svijetlu budućnost”. Dodao je kako se cijena solarnih ploča u posljednjih 12 mjeseci jako spustila i da će se taj trend nastaviti kako se tehnološki razvitak bude intenzivirao. „Vrijeme solarne energije tek dolazi”, zaključio je Eames.

www.metro-portal.hr

Napisao

Pročitajte još:

Energetika

Tvrtki Supernova projekti d.o.o. kao nositelju projekta dodijeljena su bespovratna sredstva za projekt povećanja korištenja obnovljivih izvora energije u vlastitim trgovačkim centrima u Hrvatskoj,...

Komentari

Nikola Benvenuti, predsjednik udruge otkrio nam je kako teku pripreme, koji su novi trendovi u proizvodnji malvazije i što se promijenilo u pandemiji.

DOP

INA vam ponovno pomaže zazeleniti okolinu u kojoj živite i očuvati klimu.

Energetika

Šesta epizoda Koordinacije donosi priču o vjetroparku u Senju, sunčanoj elektrani na otoku Visu te elektrani na biomasu u Grubišnom Polju.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.