Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Energetika

Unaprjeđenje održivosti poslovanja: U poslovnicama Decathlona potrošnja energije se optimizira u realnom vremenu

Schneider Electric, predvodnik u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji osigurao je digitalna rješenja za tvrtku Decathlon kojima će se pratiti potrošnja električne energije na razini svake poslovnice diljem Hrvatske i time ostvariti uštede te poboljšati održivost poslovanja.

Schneider Electric, predvodnik u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji osigurao je digitalna rješenja za tvrtku Decathlon kojima će se pratiti potrošnja električne energije na razini svake poslovnice diljem Hrvatske i time ostvariti uštede te poboljšati održivost poslovanja. Takve tehnologije omogućuju smanjenje emisija ugljika do 30 % te povrat ulaganja u periodu prosječno do osam godina.

U sljedećih 40 godina u svijetu bi se mogla udvostručiti površina zgrada za stanovanje i poslovne prostore, što bi značilo da bi se tjedno mogla graditi kvadratura kao što je površina Pariza. Procjene kažu da će većina te novogradnje biti na tržištima u razvoju, ali sigurno je kako će takav rast utjecati na cijeli svijet. Naime, zgrade već danas generiraju oko 40 % svjetskih emisija ugljika, pa je takav rast nužno uskladiti s naporima dekarbonizacije. Upravo praćenje potrošnje pojedinih sustava i usporedba potrošnje, omogućuje transparentnost prema kupcima i pruža informacije o napretku u održivosti poslovanja.

„Prepoznajući važnost energetske učinkovitosti na razini grupacije Decathlon težimo ostvariti poslovnu transformaciju koja ima za cilj do 2026. godine poboljšati održivost poslovanja. Kako bismo doprinijeli ostvarenju tih ciljeva, u podružnici u Hrvatskoj odlučili smo se na strateško partnerstvo sa Schneider Electricom“, rekao je Petar Gluhak, voditelj održivosti i kružnog gospodarstva u Decathlonu za područje Hrvatske, Slovenije i Srbije. „Učinkovito korištenje električne energije, smanjenje CO2 otiska i uštede koju ostvarujemo implementacijom EcoStruxure Energy Hub rješenja, otvara nam mogućnost ulaganja u nove održive projekte kojima ćemo pridonijeti boljoj budućnosti.“

U prvoj fazi projekta obavljena su mjerenja kretanja najvećih tzv. HVAC potrošača, odnosno sustava grijanja, hlađenja, pročišćavanja zraka i zračnih zavjesa. Na temelju prikupljenih podataka, u drugoj fazi moći će se uvidjeti u kojim područjima je potrošnja veća od planirane te gdje je potrebno intervenirati kako bi se smanjila stvarna potrošnja i optimizirali resursi. Također, implementirana tehnologija omogućuje obrađivanje podataka o energetskim trendovima u poslovnicama što omogućuje donošenje ispravnih odluka i učinkovito upravljanje energijom. 

„Za povećanje energetske učinkovitosti upravitelji zgrada moraju se usmjeriti na tri mjere: mjerenje i praćenje, automatizaciju i nadzor, te optimizaciju uz pomoć analitike. Kombinacijom tih triju mjera uz korištenje Schneider Electricovog rješenja, zgrade optimiziraju troškove, posluju u skladu sa smjernicama Europske unije za smanjenje potrošnje električne energije, ali i doprinose dekarbonizaciji i ostvarenju ciljeva ‘net-zero’ emisija ugljika do polovice ovog stoljeća. Ponosni smo što je Decathlon odabrao Schneider kao partnera u ispunjenju svojih strateških ciljeva“, poručuje Arthur Vašarević, generalni direktor Schneider Electrica za Hrvatsku, Sloveniju te Bosnu i Hercegovinu.

Za mjerenje i praćenje važno je imati Sustav upravljanja energijom (EMS) kako bi, između ostalog, dobili detaljne podatke i na osnovu njih donosili odluke. Za automatizaciju i nadzor nužan je Sustav upravljanja zgradama (BMS). Primjerice, zgrada bez automatizacije i nadzora godišnje prosječno potroši 300 kWh/m2 dok je s tim rješenjima potrošnja smanjena na 180 kWh/m2. I u konačnici je optimizacija na osnovu analitike pri čemu tehnologije za pametne zgrade minimiziraju potražnju za električnom energijom, a zgrade ostaje ugodne, zdrave i produktivne za boravak i posao.

Taj novi potpuno digitalni i potpuno električni svijet postavlja temelje za izgradnju novih i obnovu postojećih zgrada kako bi bile održive, otporne, hiper-učinkovite i usmjerene na korisnike zgrada. U Schneider Electricu ih nazivaju ‘Zgradama budućnosti’.

Više informacija dostupno je i u YouTube videu.


Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.