Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Energetika

Unaprjeđenje održivosti poslovanja: U poslovnicama Decathlona potrošnja energije se optimizira u realnom vremenu

Schneider Electric, predvodnik u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji osigurao je digitalna rješenja za tvrtku Decathlon kojima će se pratiti potrošnja električne energije na razini svake poslovnice diljem Hrvatske i time ostvariti uštede te poboljšati održivost poslovanja.

Schneider Electric, predvodnik u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji osigurao je digitalna rješenja za tvrtku Decathlon kojima će se pratiti potrošnja električne energije na razini svake poslovnice diljem Hrvatske i time ostvariti uštede te poboljšati održivost poslovanja. Takve tehnologije omogućuju smanjenje emisija ugljika do 30 % te povrat ulaganja u periodu prosječno do osam godina.

U sljedećih 40 godina u svijetu bi se mogla udvostručiti površina zgrada za stanovanje i poslovne prostore, što bi značilo da bi se tjedno mogla graditi kvadratura kao što je površina Pariza. Procjene kažu da će većina te novogradnje biti na tržištima u razvoju, ali sigurno je kako će takav rast utjecati na cijeli svijet. Naime, zgrade već danas generiraju oko 40 % svjetskih emisija ugljika, pa je takav rast nužno uskladiti s naporima dekarbonizacije. Upravo praćenje potrošnje pojedinih sustava i usporedba potrošnje, omogućuje transparentnost prema kupcima i pruža informacije o napretku u održivosti poslovanja.

„Prepoznajući važnost energetske učinkovitosti na razini grupacije Decathlon težimo ostvariti poslovnu transformaciju koja ima za cilj do 2026. godine poboljšati održivost poslovanja. Kako bismo doprinijeli ostvarenju tih ciljeva, u podružnici u Hrvatskoj odlučili smo se na strateško partnerstvo sa Schneider Electricom“, rekao je Petar Gluhak, voditelj održivosti i kružnog gospodarstva u Decathlonu za područje Hrvatske, Slovenije i Srbije. „Učinkovito korištenje električne energije, smanjenje CO2 otiska i uštede koju ostvarujemo implementacijom EcoStruxure Energy Hub rješenja, otvara nam mogućnost ulaganja u nove održive projekte kojima ćemo pridonijeti boljoj budućnosti.“

U prvoj fazi projekta obavljena su mjerenja kretanja najvećih tzv. HVAC potrošača, odnosno sustava grijanja, hlađenja, pročišćavanja zraka i zračnih zavjesa. Na temelju prikupljenih podataka, u drugoj fazi moći će se uvidjeti u kojim područjima je potrošnja veća od planirane te gdje je potrebno intervenirati kako bi se smanjila stvarna potrošnja i optimizirali resursi. Također, implementirana tehnologija omogućuje obrađivanje podataka o energetskim trendovima u poslovnicama što omogućuje donošenje ispravnih odluka i učinkovito upravljanje energijom. 

„Za povećanje energetske učinkovitosti upravitelji zgrada moraju se usmjeriti na tri mjere: mjerenje i praćenje, automatizaciju i nadzor, te optimizaciju uz pomoć analitike. Kombinacijom tih triju mjera uz korištenje Schneider Electricovog rješenja, zgrade optimiziraju troškove, posluju u skladu sa smjernicama Europske unije za smanjenje potrošnje električne energije, ali i doprinose dekarbonizaciji i ostvarenju ciljeva ‘net-zero’ emisija ugljika do polovice ovog stoljeća. Ponosni smo što je Decathlon odabrao Schneider kao partnera u ispunjenju svojih strateških ciljeva“, poručuje Arthur Vašarević, generalni direktor Schneider Electrica za Hrvatsku, Sloveniju te Bosnu i Hercegovinu.

Za mjerenje i praćenje važno je imati Sustav upravljanja energijom (EMS) kako bi, između ostalog, dobili detaljne podatke i na osnovu njih donosili odluke. Za automatizaciju i nadzor nužan je Sustav upravljanja zgradama (BMS). Primjerice, zgrada bez automatizacije i nadzora godišnje prosječno potroši 300 kWh/m2 dok je s tim rješenjima potrošnja smanjena na 180 kWh/m2. I u konačnici je optimizacija na osnovu analitike pri čemu tehnologije za pametne zgrade minimiziraju potražnju za električnom energijom, a zgrade ostaje ugodne, zdrave i produktivne za boravak i posao.

Taj novi potpuno digitalni i potpuno električni svijet postavlja temelje za izgradnju novih i obnovu postojećih zgrada kako bi bile održive, otporne, hiper-učinkovite i usmjerene na korisnike zgrada. U Schneider Electricu ih nazivaju ‘Zgradama budućnosti’.

Više informacija dostupno je i u YouTube videu.


Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.