Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Sporazum oko pregovora o izmjenama Kolektivnog ugovora za Brodosplit

Dogovoreno je da će se u provedbi restrukturiranja poštivati odredbe Zakona o radu i KU-a, kao i pravo na sindikalno udruživanje. Poslodavac će sindikalcima dostaviti rezultat ankete o otpremninama koju je proveo među radnicima Brodosplita, nakon čega će socijalni partneri zajednički dogovoriti mjere za poboljašnje stanja u brodogradilištu

Dogovoreno je da će se u provedbi restrukturiranja poštivati odredbe Zakona o radu i KU-a, kao i pravo na sindikalno udruživanje. Poslodavac će sindikalcima dostaviti rezultat ankete o otpremninama koju je proveo među radnicima Brodosplita, nakon čega će socijalni partneri zajednički dogovoriti mjere za poboljašnje stanja u brodogradilištu

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavili su nakon današnjeg sastanka s predstavnicima Uprave i sindikata Brodosplita da je postignut sporazum koji će omogućiti da pregovori oko izmjena Kolektivnog ugovora završe na obostrano zadovoljstvo.

Na sastanku, koji je organiziran kako bi se pokušao postići dogovor oko otpremnina za radnike splitskog škvera, koji će uslijed restrukturiranja otići iz brodogradilišta, dogovoreno je da će se u provedbi restrukturiranja poštivati odredbe Zakona o radu i KU-a, kao i pravo na sindikalno udruživanje.

Poslodavac će sindikalcima dostaviti rezultat ankete o otpremninama koju je proveo među radnicima Brodosplita, nakon čega će socijalni partneri zajednički dogovoriti mjere za poboljašnje stanja u brodogradilištu.

Sudionici sastanka također su se obvezali da će se tijekom kolektivnih pregovora suzdržati od medijskih istupa.

Takvim zaključcima trebali bi prestati otvoreni sukobi između novog vlasnika Brodosplita, samoborskog DIV-a u vlasništvu Tomislava Debeljaka, i sindikata Brodosplita, o kojima su proteklih dana izvještavali mediji, a dogovor bi se trebao postići za pregovaračkim stolom.

Ministri su izrazili zadovoljstvo takvim razvojem događaja, pri čemu je Mrsić ustvrdio kako su uspjeli “vratiti dijalog za stol”, a Vrdoljak kako zaključci ukazuju da će se u kratkom roku sjesti za stol i porazgovarati o svim detaljima izmjene KU-a.

Jasno je da Brodosplit ne može uspjeti bez bliske suradnje Uprave, radnika i sindikata, a atmosfera na sastanku išla je u tom smjeru, rekao je Vrdoljak.

Što se tiče iznosa otpremnina, ministri nisu željeli ništa komentirati, no zna se da sindikati traže neto otpremnine od 6400 kuna po godini staža, koliko su dobili radnici brodogradilišta Kraljevica.

Novi predsjednik Uprave Brodosplita Darko Pappo izjavio je prije početka sastanka da Debeljak radnicima nudi nešto veće otpremnine nego što je propisano Kolektivnim ugovorom, no nije rekao koliki je to iznos.

Po kupoprodajnom ugovoru, novi je vlasnik splitskog škvera obvezan zadržati najmanje 2.000 od sadašnjih 3.300 radnika.

Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

'Jameson Škver' u subotu, 16. ožujka, od 20 sati, postaje mjesto s najvećom pošiljkom Jamesona u gradu.

Novosti

Microsoft planira najveće ukidanje radnih mjesta u pet godina, što je posljedica integracije nedavno preuzetog Nokijinog odjela za mobile telefone, objavio je Bloomberg, pozivajući...

Novosti

Podravka je u Londonu s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) te tri komercijalne banke - Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International i...

Novosti

Iz Ministarstva gospodarstva kazali su da nije moguće da plin pojeftini ove godine jer bi se time prekršili zakoni i pravila. Pojeftinjenje je moguće...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.