Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

EU fondovi

Novac za male i srednje tvrtke koje promiču ekološke inovacije

U sklopu Okvirnog programa za konkurentnost i inovativnost (CIP) Europske unije 20. travnja ove godine objavljen je natječaj za financiranje projekata koji promiču ekološke inovacije. Za financiranje projekata ove godine namijenjeno je oko 30 milijuna eura, prenosi Hina.

U sklopu Okvirnog programa za konkurentnost i inovativnost (CIP) Europske unije 20. travnja ove godine objavljen je natječaj za financiranje projekata koji promiču ekološke inovacije. Za financiranje projekata ove godine namijenjeno je oko 30 milijuna eura, prenosi Hina.

Na natječaju koji traje do 10. rujna smiju sudjelovati i hrvatske tvrtke, posebice iz segmenta malog i srednjeg poduzetništva. Rečeno je to na današnjem Prvom nacionalnom infodanu na temu CIP Ekoinovacije u organizaciji Europske poduzetničke mreže pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Za ekoprojekte 200 milijuna eura

Na infodanu predstavljeni su uvjeti natječaja, načini pripreme projekata te primjeri ideja i projekata iz drugih europskih zemalja koji su do sada financirani iz tog programa.

EU je za projekte koji promiču ekološke inovacije od 2008. do 2013. godine namijenila gotovo 200 milijuna eura, istaknula je potpredsjednica HGK za gospodarstvo, europske integracije i pitanja EU Vesna Trnokop-Tanta.

Dodala je kako će se ovogodišnjih 30 milijuna eura usmjeriti u četiri ključna područja: recikliranje, zgradarstvo i graditeljstvo, sektor hrane i pića te “zeleno” poslovanje i “zelenu” nabavu, kao i da je najveći interes na današnjem infodanu, ali i među projektima iz 2008., bio za recikliranje.

Hrvatske kompanije na natječaju

Na prošlogodišnji natječaj, vrijedan 28 milijuna eura, javilo se 444 sudionika iz 32 zemlje, među kojima i sedam hrvatskih. No prema riječima Theodorosa Staikosa iz Izvršne agencije za konkurentnost i inovacije Europske komisije, nijedan hrvatski projekt nije odabran jer im je nedostajalo inovativnosti, što je temeljni uvjet za dobivanje novca iz tog programa.

Od projekata koji su ušli u razmatranje, 75 posto su predložili mali i srednji poduzetnici, i to uglavnom (90 posto) u privatnom vlasništvu, a za novac iz programa CIP natjecalo se najviše projekata iz Španjolske, Italije i Njemačke.

Hrvatska je memorandum o sudjelovanju u programu CIP Europske unije potpisala 2007. godine. On podrazumijeva da se svake godine plaća članarina, koja za 2009. iznosi oko 680 tisuća eura, od čega se iz hrvatskog državnog proračuna izdvaja 25 posto, a ostatak iz programa IPA.

Napisao

Pročitajte još:

Edukacija

Konferencija pod nazivom „Dublja integracija za jaču Europu“ pružit će platformu za raspravu renomiranih domaćih i međunarodnih stručnjaka o zajedničkoj strategiji za unutarnje uređenje...

Financije

Hrvatska turistička zajednica i Visa ostvarili su suradnju na promicanju turizma u Hrvatskoj u sklopu Memoranduma o razumijevanju s ciljem daljnje potpore rastu turizma...

Financije

Zarađivati novce ulaganjem svakako je jedan od dinamičnijih i izazovnijih načina ostvarivanja prihoda.

Novosti

Bruto i neto plaća pojmovi su koje vezujemo uz plaće radnika.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.