Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Standard&Poor’s: preporuka za početak pregovora s EU podupire rejting Srbije

Rejting Srbije za zaduživanje u stranoj valuti (BB-) podupiru izgledi za članstvom te zemlje u EU, kao i dugoročni potencijal rasta predvođen izvozom. Početak pregovora otvorit će važne dodatne EU fondove za Srbiju, a očekuje se i da će poduprijeti izravna strana ulaganja

Rejting Srbije za zaduživanje u stranoj valuti (BB-) podupiru izgledi za članstvom te zemlje u EU, kao i dugoročni potencijal rasta predvođen izvozom. Početak pregovora otvorit će važne dodatne EU fondove za Srbiju, a očekuje se i da će poduprijeti izravna strana ulaganja

Agencija Standard&Poor’s (S&P) ocjenjuje da preporuka Europske komisije za početak pregovora o pristupanju Srbije Europskoj uniji (EU) podupire važeći kreditni rejting te države, koji iznosi BB-.

Srbijanski rejting za zaduživanje u stranoj valuti BB- dva je stupnja ispod hrvatskog i šest ispod slovenskog.

Europska komisija preporučila je 22. travnja početak pregovora sa Srbijom nakon što je srbijanska vlada prošloga tjedna u Bruxellesu potpisala sporazum o normalizaciji odnosa s Kosovom.

Po mišljenju analitičara S&P-ja, napor srbijanske vlade da finalizira sporazum s Kosovom na vrijeme da dobije preporuku Komisije vrlo je značajan.

„To nam ukazuje na važan porast političkog konsenzusa u Srbiji u vezi EU integracija. Po našem mišljenju, rejting Srbije za zaduživanje u stranoj valuti (BB-) podupiru izgledi za članstvom te zemlje u EU, kao i dugoročni potencijal rasta predvođen izvozom. Početak pregovora otvorit će važne dodatne EU fondove za Srbiju, a očekuje se i da će poduprijeti izravna strana ulaganja“, ističe se između ostaloga u priopćenju S&P-ja.

Ipak, u toj agenciji ističu da će institucionalni izazovi vjerojatno komplicirati proces pristupanja.

„Da bi Srbija ostvarila svoj potencijal rasta, morat će provesti strukturne reforme kako bi ponovno uravnotežila gospodarstvo. Mišljenja smo da bi ulaganja i razvoj privatnog sektora mogao ograničavati spori napredak u poboljšanju poslovnog okruženja“, ističu iz te agencije.

Napominju i da je Srbija suočena s potencijalnim financijskim izazovima u svjetlu visokih fiskalnih i vanjskih deficita, rastućeg duga države te nedostatka fiskalnih i strukturnih reformi. Tako bi na kreditni rejting te zemlje negativno moglo utjecati značajno pogoršanje njezine fiskalne i eksterne pozicije.

Također, analitičari S&P-ja smatraju da Srbija vjerojatno neće ući u EU prije kraja desetljeća, a napominju i da početak pregovora ujedno ne jamči samo članstvo.

„Hrvatski pristupni proces trajao je gotovo cijelo desetljeće. Iako je prošloga tjedna postignut sporazum s Kosovom, prema kojem su dvije strane uz ostalo dogovorile da neće jedna drugoj kočiti napredak prema članstvu u EU, odnosi s Kosovom mogli bi i dalje biti kamen spoticanja u procesu pristupanja“, zaključuju analitičari S&P-ja.

Napisao

Pročitajte još:

Poduzeća

Tim Kabel, hrvatska tvrtka koja je u 28 godina postala najveći distributer kabela u ovom dijelu Europe, ove će godine ostvariti rekordan promet.

Ekonomija

Održana završna konferencija Green CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020.

Energetika

Riječ je o investiciji ukupne vrijednosti oko 10 milijuna kuna, a svaka od tri nove male solarne elektrane, jedna u Lepoglavi te dvije u...

Energetika

Hrvatska gospodarska komora ove godine priprema bitno opsežniji i kvalitetniji program koji će obilježiti predavanja nekih od najpoznatijih svjetskih stručnjaka u ovom području.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.