Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Nekretnine

Stanovi u Zagrebu prodaju se brže nego kuće

Podaci portala Crozilla.com pokazali su kako su prosječne tražene cijene kuća i stanova u Zagrebu tijekom veljače bile nešto niže no mjesec ranije.

Lagane mjesečne oscilacije u kretanju cijena nekretnina koje su posljednjih mjeseci zabilježene u Zagrebu nisu uzrokovale osjetne promjene, a prema riječima Diane Perger, vlasnice agencije za promet nekretninama „Euro-interijeri“, cijene nekretnina su nakon ljeta prošle godine ušle u fazu stagnacije te se samim time i tržište stabiliziralo.

Vlasnici postavljaju realne cijene

Putem portala Crozilla.com stanovi su tijekom veljače oglašavani po cijenama od 500 eura pa sve do oko 5000 eura po metru kvadratnom. No prosječna tražena cijena „kvadrata“ je iznosila 1613 eura. Navedeni je iznos 0,5 posto manji no tijekom siječnja, a u odnosu na isti mjesec 2012. godine niži je za 8,4 posto.

Prema podacima portala Crozilla.com prosječne tražene cijene stanova u središtu su grada na mjesečnoj razini pale za 0,7 posto, no unatoč tome centar je i dalje ostao najskuplji dio Zagreba, u kojem se za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 1917 eura. Najniže cijene stanova oglašavane su u Novom Zagrebu gdje se za metar kvadratni u prosjeku tražilo 1277 eura, što je 0,6 posto više no mjesec ranije.

Statistike cijena nekretnina oglašenih na portalu Crozilla.com pokazale su kako su tijekom veljače i kuće u Zagrebu zabilježile nešto niže cijene na mjesečnoj i na godišnjoj razini. Prosječna tražena cijena metra kvadratnog kuće, s uključenom cijenom okućnice iznosila je 1246 eura što je 2,7 posto manje no mjesec ranije, te 1,7 posto manje no tijekom veljače prošle godine.

Portal Crozilla.com obrađuje tražene odnosno oglašavane cijene, a one su u vremenu prije dolaska krize nerijetko drastično odskakale od realnih, što danas najčešće više nije slučaj. Naime, Diana Perger kaže kako vlasnici uglavnom postavljaju realne cijene jer se tržište stabiliziralo glede cijena i sada ih više nije teško predvidjeti, no dodaje i kako, naravno, uvijek ima iznimaka, točnije vlasnika koji nisu upoznati sa tržištem, ali ih situacija na tržištu vrlo brzo osvijesti.

Po kojim se cijenama stanovi i kuće u Zagrebu najčešće prodaju, Diana Perger, kaže kako bi se odgovor mogao dati u jednoj rečenici: vrijednost za novac. „Kupci u Zagrebu kupuju stanove i kuće za koje su procijenili da za svoj novac dobivaju najveću moguću vrijednost, što kroz lokaciju, što kroz površinu i/ili kvalitetu. Ako bi to definirali u novcima onda se najčešće prodaju kuće do 130.000,00 eura što bi bio neki ekvivalent vrijednosti četverosobnog stana, a kupuju ih kupci koji žele komfor i privatnost koju pruža život u kući. Stanovi koji su na tržištu najtraženiji su već uobičajeno ili mali jednosobni za start samcu, paru ili studentu ili trosobni za obitelj.“

Stanovi traženiji i kraće stoje na tržištu

Statistike portala Crozilla.com iz mjeseca u mjesec pokazuju kako su zagrebački stanovi vidno traženiji no kuće, pa zbog toga i kraće stoje na tržištu, a prema informacijama agencije Euro-interijeri, prodaju se duplo brže no kuće:  „Kada prodavatelj prodaje kuću mora se naoružati strpljenjem jer će ta prodaja u prosjeku potrajati i do godinu dana, pod uvjetom da je za istu formirana realna tržišna cijena, za razliku od stanova čija prodaja traje u prosjeku do 6 mjeseci.“- za portal Crozilla.com rekla je Diana Perger.


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.