Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Stariji posloprimci ne brinite, evo kako ćete pronaći posao

Iz CV-a uklonite datum rođenja i datum završetka srednje škole / fakulteta. Ako imate bogato radno iskustvo, imajte na umu da nećete moći pobrojati sve poslove koje ste radili tijekom karijere, stoga u uži izbor stavite poslove koje ste radili tijekom posljednjih desetak godina.

Iz CV-a uklonite datum rođenja i datum završetka srednje škole / fakulteta. Ako imate bogato radno iskustvo, imajte na umu da nećete moći pobrojati sve poslove koje ste radili tijekom karijere, stoga u uži izbor stavite poslove koje ste radili tijekom posljednjih desetak godina.

Zvuči teško, ali nije. Iako će predrasude pojedinaca uvijek postojati, pravi poslodavac koji traži kvalitetnog zaposlenika, neće gledati koliko netko ima godina već što mu može ponuditi i kako će to unaprijediti njegovo poslovanje. MojPosao poručuje da je na vama da istaknete kvalitete koje upravo tome idu u prilog.

Iz životopisa uklonite datum

Pritom mislimo na datum rođenja i datum završetka srednje škole/fakulteta. Ako imate bogato radno iskustvo, imajte na umu da nećete moći pobrojati sve poslove koje ste radili tijekom karijere, stoga u uži izbor stavite samo poslove koje ste radili tijekom posljednjih desetak godina. Na taj način i vaše radno iskustvo neće na prvi pogled davati na znanje da ste ‘stari’ već da ste ‘kompetentni’.

U molbi je naglasak na vašim vještinama

Molba bi mogla odigrati ključnu ulogu u vašem zapošljavanju. Ovo nije prilika da istaknete kako ‘godine mogu biti otežavajući faktor’ prilikom traženja posla. Umjesto toga, koncentrirajte se na popis vještina koje poslodavac očekuje od potencijalnog zaposlenika i istaknite svoje vrline, koje tome idu u prilog.

Nemojte spominjati svoje godine radnog iskustva (20 ili 30 godina) – iako je to vrijedan podatak poslodavca može preplašiti pa vas neopravdano može diskriminirati na drugi način – zaključiti da ste ‘prekvalificirani’. Naglasite da ste fleksibilni i voljni učiti. Volja za učenjem nije rezervirana samo za mlade posloprimce bez (ili s malo) radnog iskustva. Moramo htjeti učiti tijekom cijeloga života.

Napravite sažetak radnog iskustva

Ne morate nabrojati sve poslove koje ste radili do danas. Umjesto toga, pobrojite poslove novijih datum te postignuća koja ste ostvarili na tim poslovima (kao i vještine koje ste razvili).

Odjeća za intervju

Naravno, jednom kada se pojavite na razgovoru za posao nećete moći sakriti koliko imate godina, ali to nije prepreka. Kako bi prvi dojam bio što bolji, vaša odjeća mora biti primjerena razgovoru za posao, ali i vašim godinama. Na taj način pokazujete da se dobro osjećate u svojoj koži i da ne pokušavate sakriti svoje godine. Ako ste već dogurali do razgovora za posao temeljem vještina koje ste prezentirali u životopisu i molbi, ovo će biti samo dodatni plus.

Održavajte kontakte

Kontakti i preporuke još uvijek imaju veliku ulogu u zapošljavanju. Iskoristite prilike poput godišnjice mature. Ako još niste, savladajte osnove društvenih mreža (LinkedIn) i pratite diskusije iz područja svoje struke. Sudjelujte u razgovorima i povezujte se s ljudima, kako uživo tako i online.

Razmislite o prekvalifikaciji

Ovo može biti lakše nego što mislite. Posjećujte besplatna predavanja i radionice, otkrivajte nova područja i tko zna, možda vas neko od njih ozbiljno zainteresira. Raspitajte se o mogućnostima pohađanja tečajeva kroz koje ćete savladati nove vještine ili novo zvanje, a koje možete pohađati uz značajan popust ili besplatno.

Prakticirajte rad na računalu

Bez obzira na godine, informatička pismenost danas je imperativ. Neke od stvari koje biste trebali znati su: poslati mail, pretraživati internet, posjedovati osnovno znanje MS Office paketa. Ako možete, priuštite si ECDL tečaj. Ukoliko vam je to preskupo, zamolite mlađe ukućane ili prijatelje za pomoć i sami poradite na vlastitoj informatičkoj pismenosti. U knjižnici postoji brojna literature koja će vam olakšati savladavanje rada u pojedinim računalnim programima.

Nemojte se predati

Očekivano, potraga za poslom nije jednostavan zadatak, bez obzira na to koliko imate godina. Stoga, nemojte se predavati. Možda nećete pronaći posao iz prve ili brzo, ali budite uvjereni da postoje poslodavci koji razumiju vrijednost starijih zaposlenika, koji imaju radno i životno iskustvo.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.