Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Što hrvatski političari misle o ženama?

Ženama se već od najranije dobi pripisuju određene uloge, odgajaju se u tradicionalnom duhu i pripremaju za ulogu ‘žene, majke, kraljice’.

Ženama se već od najranije dobi pripisuju određene uloge, odgajaju se u tradicionalnom duhu i pripremaju za ulogu ‘žene, majke, kraljice’.

U patrijarhalnom društvu u kakvom živimo uloga muškarca čini se puno jednostavnijom, a isti ti muškarci daju si za pravo ‘ispaljivati’ različite seksističke komentare u smjeru svojih kolegica. Upravo je seksizam sveprisutan  u svim sferama društva,  pa tako i u političkom životu.

Svjedoci smo da su žene u sabornici često izložene patroniziranju kojim se diskreditira njihov rad. Često su im usmjerene razne aluzije na seks čime ih se objektivizira i trivijalizira, a i redovito ih se podsjeća da su, ustvari, na pogrešnom mjestu.

Za to vrijeme mediji se uglavnom bave privatnim životima političarki, dok ormari muških kolega, njihova boja kose ili broj prugica na kravati medijima nisu atraktivni.

Samo neke od neugodnosti koje su hrvatske političarke doživjele od strane muških kolega su izjave poput one koju je tadašnji predsjednik Sabora Vladimir Šeks uputio saborskoj zastupnici i predsjednici Socijaldemokratskog foruma žena rekavši da se drži pristojnosti, kao što se drži plesa oko štange, čime je aludirao na S-faktor kojim se Sobol bavi.

Saborskoj zastupnici Mireli Holy kolega je uputio komentar kako mu očito treba promjena spola da završi na listi za Gradsku skupštinu, na što mu je ona odgovorila: ‘Znači nisu ti konkurencija onih 15 muškaraca na listi, već onih pet žena?! Sram te bilo’.

Primjer sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel također prelazi granice dobrog ukusa. Naime, njoj je bivši župan rekao da može postati županica samo ako se uda za njega.

Na nedavno održanom okruglom stolu – Žene u politici u Hrvatskoj, sudionice su oštro osudile neprimjerenu izjavu premijera Zorana Milanovića koji je ženama na SDP-ovom Forumu žena poručio: ‘Izborite se, budite pametnije, inteligentnije i lukavije i zaboravit će da ste žene, bojat će vas se!’. Upravo je ta Milanovićeva izjava po izboru Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) najseksističkija izjava političara izrečena od prošlih izbora.

Premijera na tronu slijedi bivši ministar gospodarstva Radimir Čačić s izjavom: ‘Ministrice Holy, ne zamarajte svoju glavicu ekonomskim temama jer ima tko brinuti o tome’.

Tzv. CESI-jev Stup srama ispunjavaju i poruke poput one “Manje pričaj, više rađaj” koju je bivši sudac Ustavnog suda i saborski zastupnik Vice Vukojević uputio bivšoj potpredsjednici Vlade i HSLS-ovoj predsjednici Đurđi Adlešić ili antologijska ‘Žena nije stvorena za mudraca nego za madraca’ koju je bivši saborski zastupnik Anto Kovačević uputio aktualnoj ministrici europskih i vanjskih poslova i prvoj potpredsjednici Vlade Vesni Pusić.

‘Biserima’ se priključuju već spomenuti Vladimir Šeks sa ‘šipkom’ i aktualni ministar obrazovanja Željko Jovanović s usporedbom bivše premijerke Jadranke Kosor s pakračkom missicom.

Argument neke političarke vrlo lako može biti srušen skretanjem pažnje na njezin burni seksualni život, stvaran ili izmišljen. Ženu se može proglasiti raspuštenicom i razaračicom obitelji kao što je to učinio Vladimir Šišljagić, predsjednik HDSSB-a i saborski zastupnik, 2009. godine, kada je o Jadranki Kosor rekao: “Nisam od ministrice obitelji koja je rasturila četiri braka očekivao da dijeli lekcije”.

No, ne griješe samo muškarci. Vesna Pusić je o jednom državnom dužnosniku rekla kako je ‘tog malog davno trebalo otpustiti”. Predsjednica udruge B.a.B.e Sanja Sarnavka objašnjava da je u toj situaciji spol naglo prestao biti bitan jer se Pusić domogla pozicije moći pa drugima može govoriti na onaj način na koji muškarci najčešće govore o ženama. Situacija je tim gora što je i sama Pusić bila žrtvom seksizma. Reklo bi se da u ovom slučaju vrijedi ona stara – oko za oko, zub za zub.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.