Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

Što je “pravilo pet sati”?

Bill Gates, Jack Ma i Elon Musk su među biznismenima koji primjenjuju “pravilo pet sati”

Bill Gates, Jack Ma i Elon Musk su među biznismenima koji primjenjuju “pravilo pet sati”.

Poslovni Magazin CEO piše da je otac američke nacije Benjamin Franklin bio prvi koji je primjenjivao ovo pravilo. Fokus ovog koncepta je jednosatno učenje tijekom dana. Osim toga, Franklin je bio posvećen promišljanju i eksperimentiranju kako bi ostvario osobni progres.

Franklin je 1758. godine izjavio da se najviše isplati ulagati u znanje. Nakon jutarnjeg buđenja je čitao i radio autorefleksiju, a kasnije tijekom dana je nastojao ideje pretvarati u djela. Pretpostavlja se da ga je upravo ovakav način života učinio uspješnim.

Izostanak učenja je štetan

Osnivač konzultantske kompanije Empact Michael Simmons je, inspiriran Franklinom, razradio “pravilo pet pravila”. Govoreći o značaju učenja, Simons je poručio da izostanak učenja najmanje pet sati tjedno u 21. stoljeću jednako štetno kao i pušenje.

S obzirom na značaj znanja, nije iznenađujuće to što su mnogi biznismeni prihvatili ovo pravilo. Jedan od njih je multimilijarder Bill Gates koji godišnje pročita više od 50 knjiga. Još jedan multimilijarder, Warren Buffet dnevno čita šest sati, dok većina punoljetnih Amerikanaca u prosjeku čita 20 minuta dnevno.

Mogućnost pronalaska posla će sve više ovisiti o posvećenosti učenju, a na to ukazuju i u Svjetskom ekonomskom forumu (WEF).

Kako primijeniti “pravilo pet sati”?

Primjena ovog pravila podrazumijeva da se dnevno jedan sat ili tjedno pet sati uči ili stječu vještine, da se dnevno jedan sat čita, da se svaki dan zapisuje ono što se smatra važnim te da se ideje primjenjuju kako bi se shvatilo koje od njih su dobre, a koje nisu dobre, piše Magazin CEO.


Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.