Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Što je Vlada ostvarila iz Plana 21?

Uza sav gospodarski teret, Plan 21 nije baš zaživio. PDV je podignut na 25 posto, poskupjeli su struja, plin i cestarina, a kreditni rejting zemlje završio je u smeću. Put do oporavka još je dug, a građani nestrpljivi.

Uza sav gospodarski teret, Plan 21 nije baš zaživio. PDV je podignut na 25 posto, poskupjeli su struja, plin i cestarina, a kreditni rejting zemlje završio je u smeću. Put do oporavka još je dug, a građani nestrpljivi.

Kao i mnogi drugi programi, Plan 21 bio je dobar, ali samo na papiru. Godina je proletjela, a politički analitičar Žarko Puhovski tvrdi kako je Kukuriku Vladi uvjerljivo uspjelo samo jedno. “Možda paradoksalno, ono najbolje, najvažnije što je ova Vlada učinila, je da je ubila nadu u društvu. Nakon ovog hladnog tuša ljudi su prisiljeni živjeti u realnosti”, kazao je Puhovski.

Na gospodarskom planu Vlada je u prvoj godini uspjela srezati proračunski manjak za četiri milijarde kuna, smanjiti prava iz kolektivnih ugovora, objavom stupa srama postrožiti naplatu poreza. Spašavaju se brodogradilišta, sniženi su doprinosi za zdravstvo. No BDP je samo padao, državne investicije su podbacile, a većih privatnih gotovo da i nije bilo. PDV je podignut na 25 posto, poskupjeli su struja, plin i cestarina. Kreditni rejting zemlje završio je u smeću. Put do oporavka još je dug – upozoravaju stručnjaci.

“Oslanjanje isključivo na stranu državnih investicija nije održiva strategija. Ono što je po mom sudu najveći krimen Vlade je ozbiljniji rez u strukturu gospodarstva i pripremanje terena za strukturne reforme”, naglasio je Luka Brkić s Fakulteta političkih znanosti.

Iz Brisela je stiglo i 10 zadataka koje zemlja mora ispuniti do pristupanja

S nezaposlenošću se Vlada pokušala obračunati poticanjem zapošljavanja mladih s malo ili bez iskustva za 1.600 kuna. Jednostavnije i jeftinije postalo je i pokretanje vlastitog posla. No, brojke su neumoljive. Milanovićev tim vlast je preuzeo sa 315 tisuća nezaposlenih, a godinu završava sa 41-om tisućom više – što će u 2013, i sami su priznali, još rasti.

“Ova godina sasvim sigurno katastrofalna, a druga će biti još katastrofalnija. Jasno se pokazuje da se ova Vlada nema s čim podičiti, dapače da sve pokušavala radit da je radila preko leđa građana, ali se na kraju pokazalo i da je prevarila građane”, istaknuo je sindikalac Krešimir Sever.

Europski put Hrvatske je nastavljen. Referendum je proveden, a jače se koristio i novac iz fondova. No iz Brisela je stiglo i 10 zadataka koje zemlja mora ispuniti do pristupanja.

Kukuriku vlasti ne može se poreći ukidanje povlaštenih saborskih mirovina, objava registra branitelja, čišćenje popisa birača, rješavanje bespravne gradnje. Mnogi im zamjeraju politička kadroviranja u javnim poduzećima. Žarko Puhovski kaže da je s prvom godinom, iščezao i prostor za prebacivanje krivnje na one bivše, ali i strpljenje građana.

“Mogućnost preživljavanja ova Vlada nije otvorila. I to tjera ljude, narod, građane, poduzetnike, sindikate, nezaposlene da shvate da moraju sami nešto učiniti. I onda ostaje ono da se vladi kaže onaj klasični liberalni model, ok nemojte nam barem smetati”, rekao je Puhovski.

Banski dvori unijeli su novosti i u zdravstvo. Donijeli zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, smanjili liste čekanja, uveli E-naručivanje, isplanirali sanaciju bolnica. Visoko obrazovanje postalo je besplatno za redovne uspješne studente, a u škole je stigao kontroverzni zdravstveni odgoj. Ključni problemi – pokretanje gospodarstva i podizanje životnog standarda – za Vladu i dalje ostaju mrtvo slovo na papiru.

RTL


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.