Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Građani jednoglasni: treba smanjiti broj ministarstava, ali i broj zaposlenika

Portal MojPosao je kroz anketu u kojoj je sudjelovalo gotovo 700 ispitanika doznao što o procesu smanjenja broja ministarstava misle građani.

Portal MojPosao je kroz anketu u kojoj je sudjelovalo gotovo 700 ispitanika doznao što o procesu smanjenja broja ministarstava misle građani.

Svako smanjivanje državne administracije je pozitivno

Prema rezultatima ankete, građani su poprilično jednoglasni, njih 90% smatra da treba smanjiti broj ministarstava, ali i umanjiti broj zaposlenika u njima, odnosno da samo spajanje ministarstava u zajedničke resore nije dovoljno.

Prema mišljenju velike većine, država je prevelik i preskup aparat kojeg nema tko financirati. Izdvojili smo neke od komentara sudionika ankete:

„Mora se drastično smanjiti državni aparat koji troši novce iz proračuna na plaće!“

„Svako smanjivanje državne administracije je pozitivno“

„Preskupa država uništava gospodarstvo svojim nametima koje realno gospodarstvo ne može financirati jer ne može generirati toliki profit koji će biti dostatan za financiranje tako skupe države. Drugi razlog je što se mora povećati efikasnost javnog sektora koji sa ovolikim brojem zaposlenika tvori ogromnu hijerarhiju koja je opet zbog svoga opsega disfunkcionalna i koči bilo kakav gospodarski napredak. Treći razlog je što država ima veliki broj radne snage koja je potpuno beskorisna na tržištu rada jer zbog opisa poslova koje radi (odnosno praktički ništa ne radi) nema nikakvih znanja i vještina da bi bila korisna na tržištu rada. Kada ih se ostavi bez posla biti će prisiljeni ulagati u sebe prekvalificirati se za one djelatnosti za koje postoji stvarna potreba. To će u konačnici dovesti do kvalificiranije radne snage od koje će cjelokupno gospodarstvo imati koristi“, u svojim komentarima ističu naši ispitanici.

Dio građana protivi se smanjenju broja zaposlenih

Manji dio ispitanika (5%) smatra kako bi se neka ministarstva mogla ukinuti ili pripojiti, ali da ne bi trebalo dirati broj zaposlenika u njima.

Također, ukupno 5% ispitanika misli kako broj ministarstava ne bi trebalo dirati jer, kako kažu, ukoliko broj zaposlenika ostane isti, onda se praktički ništa ne mijenja, samo je dodatni trošak pripajanja.

Ispitanici koji smatraju da ne bi trebalo dirati ni broj ministarstava ni broj zaposlenika u njemu pitaju se praktično pitanje: gdje bi ti zaposlenici radili ukoliko bi dobili otkaz i dodaju kako im nije prihvatljiva činjenica da ti ljudi ništa ne rade, a dobivaju naknadu.

Pročitajte još:

Komunikacija

Vlada Republike Hrvatske četvrtu godinu zaredom na društvenim mrežama provodi transparentnu i otvorenu komunikaciju s građanima, što je prepoznala i neovisna studija Twiplomacy koja...

Novosti

Vlada pomaže poduzetnicima izmjenama Općeg poreznog zakona koje je prihvatila na sjednici u srijedu. Time se nastoje stvoriti predvidljivije i bolje uvjete za poslovanje...

Ekonomija

Od sada je švicarski franak 6,39 kuna za obrtnike, poljoprivrednike i slobodna zanimanja. Sve se to dogodilo nakon što je Hrvatski sabor većinom glasova...

Ekonomija

Nakon što je fiksacijom franka na 6,39 kuna zaštitila potrošače s kreditima u švicarskim francima od iznenadnog naglog porasta tečaja franka, Vlada bi fiksirala franak...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.