Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

Što učiniti ako doživite nezgodu na cesti?

Bilo da krenete do centra grada, ili na neko duže putovanje, uvijek postoji rizik da vam se dogodi manja ili veća nezgoda na cesti, i to ne nužno vašom krivnjom.

Nezgode na cesti događaju se, nažalost, gotovo svakodnevno. Bilo da krenete do centra grada, ili na neko duže putovanje, uvijek postoji rizik da vam se dogodi manja ili veća nezgoda na cesti, i to ne nužno vašom krivnjom.

Pored toga, dolazi lijepo vrijeme, već je uveliko sezona putovanja pa je tako već na cestama gužva koja sama po sebi nosi rizik.

Hrvatska je popularna destinacija za ljetovanje, te ako i vi planirate da se ove godine osunčate na hrvatskom primorju, sigurno će vas zanimati ono o čemu ćemo u ovom članku govoriti.

Nezgoda ne mora nužno značiti prometna nesreća, dovoljno je da vam jedan dio auta u tijekom putovanja otkaže i da je neophodno da poduzmete izvjesne korake.

Što učiniti ako vas zadesi manja ili veća nezgoda na putu do Hrvatske, saznajte u nastavku teksta.

#1 Neka vam u pomoć pritekne vučna služba – za brzi transport oštećenog vozila

Kada god krenete na neka dalja odredišta, ne bi bilo loše da unaprijed pripremite broj vučne službe kojoj ćete se uvijek moći obratiti za pomoć gdje god se nalazili.

Vučna služba sačinjena je od tima profesionalaca koja će u najkraćem roku stići do vas i otkloniti sve havarije po putu, ali i prevesti vaše vozilo ako dođe do teške nezgode.

Ovo su situacije koje se mogu dogoditi svima, pa čak i profesionalnim vozačima te je u ovakvim trenucima najvažnije je ostati pribran koliko god je to moguće kako bi bili u situaciji da trezveno odreagirate na situaciju u kojoj se nalazite.

Naravno, kada se tako nešto dogodi, tu su i ljudi sa strane koji će vam priteći u pomoć, međutim ako je došlo do sudara i automobil više nije u voznom stanju, trebat će vam pomoć vučne službe koji će uz pomoć profesionalnog alata i strojeva sigurno prevesti vaš automobil.

#2 Slijedite pravila u slučaju nesreće – obavezna procedura za vozače

Postoje određena pravila koja se moraju poštovati ako se dogodi nezgoda na cesti. U ovakvim situacijama morate prije svega ugasiti vaš automobil, ali i upaliti sva svijetla na automobilu kako bi i drugi vozači u prometu znali da se nešto događa na cesti.

Ako ste vozač, onda sigurno znate da u vašem automobilu uvijek mora da se nalazi određena oprema koju obavezno morate da nosite sa sobom. Osim hitne pomoći, u vašem automobilu moraju se nalaziti sigurnosni trokut kao i fluorescentni prsluk koji su namijenjeni ovakvim situacijama.

Dakle, kada se dogodi nezgoda na cesti vozač obavezno mora odjenuti prsluk, a zatim i postavi sigurnosni trokut na odriješenu udaljenost ovisno o tome radi li se o naseljenom ili nenaseljenom mjestu. Ako se nezgoda dogodila izvan naseljenog mjesta, trokut se postavlja na 50m od mjesta nezgode, a ako se nezgoda desila u naseljenom mjestu, udaljenost mora biti na 10m od mjesta nezgode.

Sva ova pravila obavezna su za sve vozače, bez iznimka. Uvijek imajte na umu ova pravila jer ako ih se ne pridržavate, bit ćete kazneno odgovorni.

#3 Vaša je odgovornost pozvati policiju i hitnu pomoć – pravilo s iznimkom

Nakon što ste poduzeli sve prethodne korake, sljedeći važan korak je nazvati policiju i hitnu pomoć ako je došlo do nekih teških i ozbiljnih ozljeda. Ako se dogodila manja nezgoda, i nitko od sudionika nije ozlijeđen u prometu, nije potrebno zvati hitnu pomoć.

Kada je u pitanju poziv policije, i kod ovog pravila postoji iznimka. Isto važi da ako je došlo do manje nezgode, odnosno manje materijalne štete, te ako se dogovorite s drugim vozačem o nadoknadi štete, policija nije dužna izaći na mjesto nezgode.

Kada je u pitanju poziv policije, i kod ovog pravila postoji iznimak. Isto važi da ukoliko je došlo do manje nezgode, odnosno manje materijalne štete, te ako se dogovorite sa drugim vozačem o nadoknadi štete, policija nije dužna izaći na mjesto nezgode.

Međutim, ako ne možete da se dogovorite a drugim sudionikom, ili je došlo da ozbiljnije nezgode ili je netko od vozača bio u alkoholoziranom stanju neophodno je na licu mjesta pozvati policiju koja će izaći na teren i ispisati detaljan zapisnik.

#4 Obavezno ispunite Europsko izvješće – vrijedi za manje nezgode

Još jedna stvar koju svaki vozač mora da ima uvijek sa sobom je Europsko izvješće koji vrijedi u cijeloj Europi i koji je praktički valjana zamjena za policijsko izvješće. Ono što je bitno naglasiti je to da ova prijava ima smisla jedino ako je pričinjena manja materijala šteta, te ako su sudionici uspjeli postići dogovor o naknadi štete.

U slučaju da je došlo do nezgode koja je prouzročila veliku materijalnu štetu kao i u slučaju da se sudionici nisu mogli dogovoriti o naknadi štete, ovo izvješće neće vrijediti već će umjesto njega biti potrebno policijsko izvješće.

Kako bi Europsko izvješće bilo valjano, oba sudionika ga moraju potpisati u koje će se unijeti svi važni podaci o nesreći.

Nakon potpisivanja Europskog izvješća, po pravilu oba sudionika trebaju otići u Osiguravajuću kuću one osobe koji se smatra krivcem za nastanak nezgode.

Nadamo se da su vam ovi savjeti bili korisni, iako vam želimo da vam oni nikada ne zatrebaju. Ipak, nikad se ne zna što nosi dan, a što nosi noć pa tako imajte naše savjete uvijek na umu kada negdje putujete!

Pročitajte još:

Turizam

Vukovar je posjetilo ukupno 16.565 gostiju, a ostvareno je 36.437 noćenja, dok je godinu ranije zabilježeno 11.519 dolazaka i 27.448 noćenja.

Turizam

Ovime je Sv. Katarina postala prva hrvatska zdravstvena institucija koju je JCI akreditirao i utvrdio da radi sukladno najizvrsnijim svjetskim zdravstvenim standardima, kako u pružanju zdravstvene...

Turizam

Ulazak u termalne centre moguće je jednostavno osigurati na njihovoj web stranici.       

Turizam

WRC Croatia Rally prošle je godine hrvatskom turizmu donio preko 105 milijuna eura, uz više od 310 tisuća gledatelja koji su pratili brzinske ispite...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.