Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Sumnja EBRD-a: Nema rasta u 2013., Hrvatska je na prekretnici

Nije samo globalna kriza utjecala na hrvatsko gospodarstvo nego i loše reforme te nakupljeni problemi u zadnjih pet godina. Jedan od najvećih problema je glomazan i neučinkovit državni sektor

Nije samo globalna kriza utjecala na hrvatsko gospodarstvo nego i loše reforme te nakupljeni problemi u zadnjih pet godina. Jedan od najvećih problema je glomazan i neučinkovit državni sektor

Predsjednik Europske banke Sir Suma Chakrabarti devet mjeseci je na čelu te moćne financijske institucije i tek se sprema u svoj prvi posjet Hrvatskoj. No, o našoj se zemlji, čini se, počelo već razgovarati u financijskim krugovima i to ne u optimističnim tonovima. ‘Prije nekoliko dana na sastanku MMF-a u Washingtonu, gdje nažalost nisam vidio nikoga iz Hrvatske, prvi puta su se mogla čuti zabrinuta pitanja vezana za Hrvatsku. Do tada se samo pričalo o Cipru i Sloveniji kao europskim zemljama u problemima, ali sada se pitaju i što će biti s Hrvatskom?’ – rekao je Chakrabarti.

Svjetski financijski čelnici pitaju se, kaže Chakrabarti, ima li Hrvatska snage za dovoljno jake strukturne reforme i hoće li trebati programe financijskih institucija. Primjetio je da Slovenija i Hrvatska odbijaju pomoć MMF-a i rekao da oni u Banci razmišljaju koje projekte poduprijeti u Hrvatskoj kako bi pomogli u oživljavanju gospodarstva.

Peter Sanfey, zamjenik direktora EBRD-a za strategije i politike te stručnjak za zemlje jugoistočne Europe, rekao je kako sumnja da će Hrvatska ostvariti bilo kakav gospodarski rast na kraju 2013. godine. Hrvatsku vidi kao zemlju na velikoj prekretnici: ‘Nije samo globalna kriza utjecala na hrvatsko gospodarstvo nego i loše reforme te nakupljeni problemi u zadnjih pet godina. Hrvatska je još uvijek prosperitetnija zemlja od Bugarske i Rumunjske, vaši ljudi žive bolje nego tamo, ali zadnjih godina je sve teže.’ – rekao je Sanfey.

U razgovoru s hrvatskom Vladom, čelnici Banke kažu da su prepoznali interes i volju te da s njima dobro surađuju, no pitaju se hoće li zaista poboljšati poslovno okruženje. ‘Priliku imaju, ali nisam sto posto siguran da će ju iskoristiti. Mi ćemo učiniti sve što možemo da pomognemo u ključnim projektima’, rekao je Sanfey, a na pitanje pregovara li se već o nekim projektima, nije mogao odgovoriti.

Hrvatska će kao nova članica Europske unije imati veliku priliku poboljšati ekonomske prilike, a hoće li to učiniti ovisit će o iskorištavanju EU fondova što, sudeći prema iskustvima Bugarske i Rumunjske, nije nimalo lak posao. ‘Razgovarao sam s vašim ministrom financija Linićem i jedan od vaših najvećih problema je glomazan i neučinkovit državni sektor. Već se počelo raditi na tržištu rada i reformama zemljišnih knjiga jer, znamo kakve probleme investitori imaju ako vlasništvo nad zemljom nije uređeno’, kaže Sanfey koji misli da bi se Hrvatska morala usmjeriti na privatne kompanije te projekte u infrastrukturi i energetici, a predsjednik Banke podcrtao je važnost malog i srednjeg poduzetništva: ‘Morate jako paziti koje ćete poslove izabrati. Europska banka razmišlja kako pomoći na tom planu na cijelom području Balkana’, rekao Chakrabarti.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.