Svaki peti zaposleni u lokalnoj samoupravi je šef! [VIDEO]

Svaki peti zaposleni u lokalnoj samoupravi je šef! [VIDEO]

Opsežna ‘Studija restrukturiranja državne uprave’, koju su izradili stručnjaci s Instituta za međunarodne odnose krajem 2008. godine, iznijela je zaključak kako je 20 posto radnih mjesta u upravi čisti višak. Studiju je naručila tadašnja Vlada na čelu s Ivom Sanaderom, no nije iskorištena za modernizaciju javne uprave.

”I ova studija pokazuje ono što znamo – da je sadašnji sustav neodrživ i da ga treba mijenjati” izjavio je ministar. Međutim, dodaje, kad govorimo o sustavu ne govorimo isključivo o broju jedinica lokalne samouprave već prvenstveno o njihovim funkcijama.

Ministar Bauk poručuje da je potrebno napraviti redefiniciju ovlasti županija, općina, gradova i države.

[infopunkt 3848 1]

Konstataciju da je svaki peti zaposleni u lokalnoj samoupravi šef, Bauk je komentirao riječima da to nema veze sa brojem zaposlenih već treba smanjiti broj šefova. Pritom je upozorio kako se radi o studiji koju je naručila prošla Vlada, očigledno svjesna nedostataka u sustavu, te očekuje da će ih HDZ kao opozicija podržati.

Ministar nije znao odgovoriti koliku uštedu očekuju u ukupnoj masi plaća, no istaknuo je kako ukidanje ne može biti samo sebi svrha.

[infopunkt 3848 2]

Dinko Burić u ime HDSSB-a, čija je bitna programske odrednica regionalizacija Hrvatske, poručuje da će njegova stranka prvo pričekati da vidi kakav će prijedlog Vlada uputiti u Sabor. No, stav HDSSB-a je jasan – nužno je promijeniti preustroj jedinica lokalne samouprave.

Branko Bačić ponovio je načelo HDZ-a o potrebi ostanka županija i općina. Činjenicu da je za vrijeme prošle vlade svaki peti zaposlenik bio nekakav šef Bačić je nemušto komentirao više puta ponovljenom mantrom HDZ-a kako je trenutni broj zaposlenih u državnoj upravi optimalan.

[infopunkt 3848 3]

Podijeli

Odgovori

Top