Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

EU fondovi

Sve o nepovratnim sredstvima iz IPA fondova – pet koraka u procesu natječaja

IPA (Instrument pretpristupne pomoći) hrvatskim je prijaviteljima trenutačno jedan od najpoznatijih i najdostupnijih programa. Osnovni cilj toga programa, koji će trajati do kraja 2013. godine, jest pomoći Hrvatskoj u prilagodbi pravne stečevine i gospodarskih tokova s onima u Uniji te pripremiti Hrvatsku za što iscrpniju i kvalitetniju upotrebu strukturnih fondova.

IPA (Instrument pretpristupne pomoći) hrvatskim je prijaviteljima trenutačno jedan od najpoznatijih i najdostupnijih programa. Osnovni cilj toga programa, koji će trajati do kraja 2013. godine, jest pomoći Hrvatskoj u prilagodbi pravne stečevine i gospodarskih tokova s onima u Uniji te pripremiti Hrvatsku za što iscrpniju i kvalitetniju upotrebu strukturnih fondova.

Otkad mu je 2007. godine Hrvatska pristupila, njegove su komponente zamijenile dotadašnje programe kao što su CARDS, PHARE, ISPA i SAPARD…

Što je IPA?

IPA sadržava pet komponenti: jačanje kapaciteta i izgradnju institucija, prekograničnu suradnju, regionalni razvoj, razvoj ljudskih potencijala i ruralni razvoj koje zajednički provode brojna tijela kao što su Središnja jedinica za financiranje i ugovaranje, brojna ministarstva i agencije te ostale državne uprave organizacije. Važnost programa očituje se u činjenici da ga mogu iskoristiti svi sektori u društvu, stoga se on često nameće kao prvi korak u svladavanju velikog broja europskih programa.

Iako je dosad o IPA-i održan velik broj edukacija i radionica, još postoji velik broj potencijalnih korisnika koji se ne mogu snaći u brojnim procedurama, natječajima, obrascima za prijavu projekata i drugim vrlo važnim čimbenicima koji omogućuju kvalitetnu prijavu i evenutalno dobivanje nepovratnih sredstava.

Na putu za dobivanje nepovratnih sredstava potrebno je uspješno savladati nekoliko razina ili koraka koje ću opisati u ovoj i nekoliko sljedećih kolumni:

korak 1 – identifikacija natječaja

korak 2 – analiza natječajne dokumentacije

korak 3 – osmišljavanje projekta

korak 4 – priprema projektne dokumentacije

korak 5 – prijava na natječaj.

Korak 1 – identifikacija natječaja

To je prvi i najvažniji korak za sve one koji tek kreću na put EU fondova i financiranja. Prvi je zato što bez natječaja nema ni financiranja projekta, a važan je zato što potencijalni korisnici ovdje uče kako svoju djelatnost i aktivnosti prilagoditi uvjetima natječaja.

Natječaje je moguće pronaći na nekoliko adresa, što ponajprije ovisi o tome koje tijelo je mjerodavno za njegovo raspisivanje. Najefikasnije je informacije tražiti putem interneta, i to na internetskim stranicama tijela koja su ovlaštena za provedbu pojedine komponente.

Korisne stranice

Informacije o prve tri komponente najbolje je tražiti na internetskoj stranici Središnje agencije za financiranje i ugovaranje – SAFU (www.safu.hr). Natječaje iz četvrte komponente valja tražiti na internetskoj stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – HZZ (www.hzz.hr) te Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (www.aso.hr), koja je nastala povezivanjem dviju odvojenih agencija u jednu. Natječaji iz pete komponente mogu se pronaći na internetskim stranicama Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja (www.mps.hr).

Na svakoj od navedenih internetskih stranica postoji izbornik koji se odnosi na natječaje, EU fodnove ili IPA-u, stoga uz malo pretraživanja neće biti problema pronaći informacije o natječajima. Informacije o aktualnim natječajima i pripadajuća dokumentacija uvijek su dostupne na vidljivim dijelovima internetskih stranica tih tijela, a postoji i mogućnost postavljanja upita o natječajima i redoslijedu njihova objavljivanja elektroničkom poštom ili telefonski.

Pripremite se na vrijeme

Vrijeme objave pojedinog natječaja i prednosti objavljuju se u sklopu radnih programa za pojedinu godinu koji se također nalaze na internetskim stranicama tijela. U radnim se programima nalaze informacije o natječajima koji će se raspisati tijekom određene kalendarske godine, prednosti i teme natječaja, osnovne informacije o prihvatljivim prijaviteljima i partnerima te mogućnostima njihova sudjelovanja, raspon sredstava za koje je moguće aplicirati te ukupan iznost tzv. grant-sheme. Tako objavljeni radni programi omogućuju potencijalnim prijaviteljima pravovremenu pripremu, formiranje konzorcija i osmišljavanje projekata u razumnim rokovima.

Zbog toga je vrlo važno redovito pratiti internetske stranice tijela koja su mjerodavna za provedbu natječaja iz komponente koja vas zanima te započeti s pravodobnom pripremom za prijavu na pojedini natječaj.

U sljedećoj kolumni osvrnut ću se na principe analize natječajne dokumentacije, važne aspekte uputa za prijavitelje, natječajnu dokumentaciju i timski rad u osmišljavanju sadržaja projekta.

Napisao

Pročitajte još:

Novosti

Hrvatska je do sada iskazala dosta dobru disciplinu u korištenju pretpristupnih EU fondova te bi, uz izgrađene unutarnje sustave kontrole, tako mogla nastaviti i...

Edukacija

Trening će razjasniti sve nedoumice potencijalnih prijavljenih te im dati konkretne savjete o tome s kojim je projektima moguće aplicirati te pokazati na što...

Novosti

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić ocijenio je na današnjoj konferenciji za novinare da je u dvije godine njegova...

Edukacija

Cilj edukacije je predstaviti mogućnosti korištenja fondova EU nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji te pomoći polaznicima da pripreme i razviju svoje projektne ideje kako...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.